Üç kişi 'çapraz böbrek nakli' ile sağlığına kavuştu

Hatice Özdemir-Sefa Karacan - Konya, Mersin ve Denizli'de yaşayan üç aile arasında yapılan çapraz böbrek nakli ile üç kişi yaşama tutundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böbrek rahatsızlığı nedeniyle Medical Park Antalya Hastanesi'ne gelen ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş'ın gönüllü çapraz nakil önerisine olumlu yanıt veren Yıldırım, Akdoğan ve Karatut aileleri birbirlerine hayat verdi.

Konya'da 8 yıldır diyalize giren böbrek hastası Nazif Akdoğan (51) ile eşi Latife Akdoğan, Denizli'de 10 yıldır böbrek hastası olan Türkan Karatut (43) ile eşi Necdet Karatut ve Mersin'de 3 yaşındayken böbrek rahatsızlığıyla tanışan Özlem Yıldırım (16) ile babası Embiya Yıldırım, 20 gün önce Prof. Dr. Demirbaş başkanlığındaki ekip tarafından aynı anda ameliyata alındı.

Latife Akdoğan, 16 yaşındaki Özlem Yıldırım'a, Embiya Yıldırım 43 yaşındaki Türkan Karatut'a, Necdet Karatut da Nazif Akdoğan'a böbreğini bağışladı.

-"İstediğim gibi koşup, oynayamadım"-

3 yaşında böbrek rahatsızlığıyla tanışan ve 13 yıldır diyalize bağlı olarak hayata tutunmaya çalışan Özlem Yıldırım'ın yüzünü hiç tanımadığı Latife Akdoğan güldürdü. Diyalize girmek zorunda kaldığı için eğitimine de ara veren Özlem Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İstediğim gibi koşup, oynayamadım. Her koşmak istediğimde böbreğim beni uyardı, izin vermedi" dedi.

Şimdi ise çok mutlu olduğunu dile getiren Yıldırım, öncelikle eğitim hayatına kaldığı yerden devam edeceğini, hemşire olabilmek için çok çalışacağını belirtti. Memleketi Mersin'e dönünce arkadaşlarıyla doya doya oyun oynayacağını kaydeden Yıldırım, kendisine böbreğini veren Latife Akdoğan'a da teşekkür etti.

-13 yıldır kızının tedavisiyle uğraşıyor-

Özlem Yıldırım'ın babası Embiya Yıldırım da aynı operasyonda Türkan Karatut'a hayat verdi. 13 yıldır kızının tedavisiyle uğraştıklarını anlatan Yıldırım, kendisinin kızına böbreğini verme kararı aldığını ancak uyum sorunu yaşandığını belirtti.

Çapraz nakil için internetten müracaatta bulunduğunu bildiren Yıldırım, Medical Park Antalya Hastanesi'nden çağrıldıklarını ve kızını hayata döndürebilmek için böbrek bağışını hiç düşünmeden kabul ettiğini söyledi.

Diğer ailelerle bağlarını koparmayı düşünmediklerini ifade eden baba Yıldırım, "Ben başkasına bir parçamı verdim ama kızım da başkasının parçasını taşıyor. Önemli olan bugün buradaki üç hastanın da hayatta olması" diye konuştu.

-"Özlem'in babası bana hayat verdi, eşim de başkasına"-

Özlem Yıldırım'ın babasından aldığı böbrekle yaşama tutunan 43 yaşındaki Türkan Karatut da 10 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşadığını kaydetti. Çapraz nakil yöntemiyle böbrek bağışlanacağını hiç düşünmediğini anlatan Karatut, "Bu yöntemi burada öğrendik. Doktor önerdi, eşim kabul etti. Özlem'in babası bana hayat verdi, eşim de bir başkasının hayatını kurtardı. Şu anda artık hepimiz bir aileyiz" dedi.

Türkan Karatut'un eşi Necdet Karatut da eşini yeniden hayata kazandırabilmek için gözünü kırpmadan böbreğini bağışladığını anlattı.

-"Umutlarımızın tükendiği anda..."

51 yaşındaki Nazif Akdoğan'ın imdadına da Türkan Karatut'un eşi Necdet Karatut yetişti. 8 yıldır diyalize girdiğini anlatan Nazif Akdoğan, eşinin kendisine böbrek bağışında bulunmak istediğini ancak dokuların uyuşmaması nedeniyle naklin gerçekleşmediğini belirtti. Çapraz naklin de kendileri için sürpriz olduğunu kaydeden Akdoğan, "Umutlarımızın tükendiği anda bu yöntem ortaya çıktı. Eşim böbreğini 16 yaşındaki Özlem'e verdi. Hiç tanımadığım Necdet Karatut da böbreğini bana verdi. Şimdi üçümüz de iyiyiz. Çok mutluyum" diye konuştu.

-"Bir operasyonla 3 hastamızı hayata döndürdük"-

Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, ameliyatların başarılı geçtiğini, hastaların da vericilerin de sağlıklarının iyi olduğunu bildirdi.

Türkiye'de 60 bin civarında diyaliz hastasının böbrek nakli beklediğini, 18 bin kişinin de kadavradan nakil bekleyenlerin listesinde yer aldığını anlatan Demirbaş, "Yaşayan bağışçılardan nakil yapıyoruz, ancak alıcı ile vericinin kan grubunun uyuşması gerekiyor. Bazen kan grubu olsa da bağışık sistemleri uyuşmadığı zaman yine nakil gerçekleşmiyor. Bu durumlarda da bir verici, bir başka alıcıya yani çaprazlama yöntemiyle nakilleri gerçekleştiriyoruz" dedi.

-3 yılda 58 çapraz nakil-

Bunun büyük bir açılım olduğunu ifade eden Demirbaş, son 3 yılda 58 çapraz nakil gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Çapraz nakillerde yakın yaş grupları, kan uyumları ve böbreğin kalitesinin önemli olduğunu kaydeden Demirbaş, "Bu hastalarımızda vericilerin böbreklerindeki çalışma oranları birbirlerine çok yakındı, yaşları da birbirlerine yakın olunca çapraz nakili gerçekleştirdik. Bir operasyonla 3 hastamızı hayata döndürdük" diye konuştu.

Böbrek hastası olanlara ve ailesinde kan grubu uyan verici bulunmayanlara çapraz nakil yöntemini önerdiklerini dile getiren Demirbaş, bu yöntemin giderek yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Ameliyatın yaklaşık 5 saat sürdüğünü kaydeden Demirbaş, alıcıların da vericilerin de sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

-Sırada 6'lı çapraz nakiller var-

Hastanede 3'lü çapraz nakli gerçekleştirdiklerini bildiren Demirbaş, "3'lü çapraz nakilden sonra şimdi hazırlıklarımız 4'lü, 5'li, 6'lı çapraz nakillere doğru gidiyor. Gerekli altyapıya ve iyi bir ekibe sahibiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber