Cami mimarileri masaya yatırılacak

Camilerin mimari, işlevsel ve estetik sorunları ile ilgili eleştiriler Diyanet İşleri Başkanlığı'nı harekete geçirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile I. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu'nu düzenleyecek. Konuyla ilgili yapılan duyuruda; cami konusunda önemli bir mimari mirasa sahip olunmasına karşın, bugüne kadar özgün, günümüz gereksinimlerine cevap verebilecek yeni cami projelerinin oluşturulamadığı belirtildi. Yeni cami arayışlarının ortaya koyduğu az sayıda cami örneğinin büyük bir çoğunluğunun Selçuklu ve klasik Osmanlı dönemi camilerine benzetilmeye çalışıldığı, ancak ne plan düzenleri ne de kütlesel düzenleri açısından o dönemin tasarım ölçütlerini barındırmayan, oranları bozuk yapılar ortaya çıktığı kaydedildi.

Hızlı kentleşmenin neden olduğu çarpık yapılanmanın cami yapımını da olumsuz etkilediği ifade edilerek, ?Birçoğu yenilik ve özgünlük içermeyen, yeni inşa edilmiş bu camiler, geleneksel camilerin kötü birer kopyası olmaktan öteye geçememiştir. Yapım aşamasında projeler ve inşa süreci çoğu zaman denetlenememiştir. Kontrolsüz inşa edilmiş bu camilerin deprem, yangın ve benzeri durumlarda binlerce insan için yaratabileceği tehlike ortadadır. İbadet ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, Kur'an kursu, alışveriş merkezi, yurt-aşevi gibi kamusal işlevlerle donatılan kimi camiler ise mimari plan ve oransal uyum açısından herhangi bir netlik taşımadıkları gibi, gerekli dini, sosyal ve kültürel işlevler ile bütünleşememiştir. Bu nedenle camilerin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca projelendirildiğini ve yaptırıldığını düşünen vatandaşlarımız, günümüz cami yapılarının mimari, işlevsel ve estetik sorunları ile ilgili her türlü eleştirilerini Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltmektedirler.? denildi.

?CAMİLERİN MEVCUT SORUNLARI TARTIŞILARAK, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULACAK?

Daha önce müftülüklerce verilmekte olan cami yapım izinlerinin mülki idare amirlerine bırakıldığı; cami projelerinin incelenerek inşaat ruhsatlarının verilmesine ait sorumluluğun belediyelerde olduğu kaydedildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilerin projelendirilmesi ve yapımı ile ilgili sorumluluğunun, açılış beratı, kadro tahsisi ve ibadet alanının yönetimi ile ilgili hususlarla sınırlandırıldığı aktarıldı.

Bununla birlikte 2010 yılında çıkan 6002 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile ?Cami, Kur'an kursu, hizmet binası ve diğer dini tesislerin estetik, fonksiyonel ve güvenli şekilde inşası için çalışmalar yaparak teknik yönden kontrolünü sağlamak, tip projeler hatırlamak, hazırlatmak ve kontrol etmek.' hükmünün yer aldığına işaret edilerek; ?Böyle bir değişikliğe uğramışsa da camilerin yerlerinin tespiti, izin ve ruhsatı ile projelerinin değerlendirilmesi hususu mülki idare amiri ile belediyelerin sorumluluğunda sürdürülmektedir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliği ile camilerin mevcut sorunlarının tartışılacağı ve çözüm önerilerinin sunulacağı bir sempozyum düzenlenme gereği duyulmuştur.? ifadelerine yer verildi.

?21. YÜZYIL CAMİ MİMARİSİNDE ÖZGÜN PROJELERİN ORTAYA ÇIKMASI AMAÇLANIYOR?

Sempozyumun amacının, geçmiş dönemlerin cami mimarisinin günümüze yansımalarının değerlendirilmesi, günümüz gereksinimlerine cevap verebilecek yeni cami projeleri tasarımı ile çağdaş camilerde bulunması gereken işlevlerin tanımlanması, projeye uyumunun sağlanması, 21. yüzyıl cami mimarisi konusunda özgün projelerin ortaya çıkması, kentsel bağlamla ilişkilendirilmesi, mevzuattan kaynaklanan yetkisel çelişkilerin tartışılması ve üniversite eğitiminde dini mimari ve çağdaş cami tasarımının daha çok yer alamsı ile ilgili önerilerin sunulmasının amaçlandığı ifade edildi.

İstanbul'da 1?4 Ekim tarihleri arasında yapılacak sempozyumda konu başlıkları ise şöyle: 'Geçmişten Günümüze Cami Mimarisi', 'Geleneksel Cami Mimarisi', 'Farklı Kültür ve Coğrafyalarda Cami Mimarisi', 'Günümüz Cami Mimarisi', 'Mimari Tasarım, Süsleme, Çevre Düzenlemesi', 'Cami Strüktürü', 'Camilerde Mekanik Tesisat', 'İklimlendirme, Aydınlatma, Akustik', 'Camilerin Geleneksel Kentlerdeki Yeri', 'Cami Alanlarının Belirlenmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü', 'İmar Planlanmasında Cami Norm ve Standartları', 'Camilerin Kavramsal Özellikleri', 'Cami Mekânlarının Farklı Kullanımları', 'Özürlülerin Cami Mekânlarını Kullanımına Yönelik Çalışmalar', 'Günümüz Camilerinde İşlevler ve Mekânlar', 'Cami Mimarisinde Kurumsal ve Yasal Çerçeve'.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber