Esnaf kuruluşlarında ?ölene kadar başkanlık' bitiyor

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esnaf ve sanatkarların oda başkanları ile genel başkanlarına seçilme sınırı getiren tasarı, önceki gece TBMM'de kabul edildi. Böylece, meslek kuruluşlarında, ?Ölene kadar başkanlık' sistemi ve milyarlarca lirayı bulan yüksek maaş dönemi sona eriyor.

MESLEK kuruluşlarında, ?Ölene kadar başkanlık' sistemi ve milyarlarca lirayı bulan yüksek maaş dönemi sona eriyor. Aynı anda birkaç odadan birden maaş almanın yolu kapatılırken, iki dönem başkanlık yapanların, bir dönem ara vermeden yeniden aday olmaları engelleniyor.

Esnaf ve sanatkarların oda başkanları ile genel başkanlarına, seçilme sınırı getiren tasarı, önceki gece TBMM'de kabul edildi. Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nu yürürlükten kaldırarak, örgütlenmelere yeni esaslar getiren yasa şu hükümleri içeriyor:

MAAŞ SINIRI:

Aynı anda bir kaç odadan maaş alarak gelirleri 28 milyar lirayı bulan başkanlara bundan sonra en fazla brüt asgari ücretin 10 katı maaş verilecek.

GÖREV SÜRESİ 2 YIL:

Birlik, oda, federasyon ve konfederasyon başkanlarının görev süreleri iki yılla sınırlandırıldı. 2 dönem üst üste başkanlık yapan bir kişi, bir dönem ara vermeden 3'üncü kez başkanlık koltuğuna oturamayacak. 14 yıldır TESK'in başında bulunan Derviş Günday, onlarca yıldır Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı olan Bendevi Palandöken ve benzeri örnekler bundan sonra yaşanmayacak. Bu tür kişiler, yeniden başkan olabilmek için en azından bir seçim dönemi beklemek zorunda olacaklar.

YABANCILAR DA ÜYE OLABİLECEK:

En az 500 kişinin isteği ve bakanlık izniyle oda kurulabilecek. Türkiye'de sanat ve ticaret yapıyor olması koşuluyla yabancılar da odalara üye olabilecek. Aynı çalışma bölgesinde, faaliyet konusu aynı olan birden fazla oda kurulamayacak.

FESİH ŞARTLARI:

Odalar, üye mevcudunun 100'den aşağı düşmesi, bakanlıkça yapılacak uyarıya rağmen mevzuata aykırı genel kurul kararlarının 2 ay içinde düzeltilmemesi, konfederasyonca tespit edilen yıllık zorunlu giderleri karşılayacak miktarda gelir sağlayamaması halinde bakanlığın teklifi üzerine yetkili asliye hukuk mahkemeleri kararıyla feshedilebilecek.

FEDERASYON KURULMASI:

Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu kurulabilmesi için, ?Ülke genelinde aynı meslek dalında kurulmuş olan odaların yüzde 60'ının genel kurullarının, federasyon kurulması yönünde karar almaları ve kurucu oda sayısı 60'dan az olmaması' şartı aranacak.

KONFEDERASYONUN KURULUŞU:

Konfederasyon ise bakanlıkça hazırlanmış örneğine uygun konfederasyon tüzüğünün bakanlık tarafından onanmasından sonra tüzel kişiliğe kavuşacak. Konfederasyonun merkezi Ankara, kısa adı ise TESK olacak.

YASAYA UYUM:

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce olağan ve olağanüstü genel kurullarını yapan kuruluşlar, olağan genel kurul toplantılarını ve seçimlerini bu yıl içinde yapacaklar.

ELEKTRONİK OY VERİLEBİLECEK:

Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının organ seçimleri ile yönetim kurulu başkanlarının seçimi tek dereceli olarak yargı gözetiminde gizli oyla ve açık tasnifle yapılacak. Genel kurulda oy verme işlemi, altyapı uygun olduğu takdirde elektronik ortamda da yapılabilecek.

AKRABAYA GÖREV YOK:

Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarında denetim ve disiplin kurulu üyeliği bulunanların aynı kuruluşta, yönetim kurulunda görev almaları yasaklanacak. Bu kişilerin eşleri ve akrabaları da aynı dönemde sözkonusu kurullarda görev alamayacaklar.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber