TEİS'ten Sağlık ve Çalışma Bakanları'na çağrı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik'e birer mektup göndererek, ilaç firmalarına yaptırım uygulamaya çağırdı.

Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası ülke genelinde üyelerin katılımıyla "Artık zararlarımız karşılansın istiyoruz" diyerek, zararlarını karşılamayan ilaç firmalarına karşı sessiz davranan ilgili iki bakanlığa faks gönderme eylemi başlattı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı'nın her hafta Cuma günü ilaç fiyat düşüşü listesine yenilerini eklediğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da sessiz sedasız kamu kurum iskontosu artışlarını aralıklı olarak gerçekleştirdiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 6 ay öncesine ait Bakanlar Kurulu kararı ve Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılarak, ilaç firmalarının eczacı zararlarını karşılayacağını bildirdiğini hatırlatan Saydan, "Halen ilaç firmalarının eczacıların zararlarını karşılamadığını kamu kurum iskontolarındaki artış ve ilaç indirimleri yüzünden eczacıların zarara uğramaya devam ettiği"ni söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e gönderilen faks metninde Genel Başkan Nurten Saydan, Kamu Kurum İskontolarındaki söz konusu artış nedeniyle eczanelerin raflarında bulunan ilaçlarda kayıpların oluştuğuna dikkat çekti. Saydan, bu kayıpların ilaç firmalarınca telafi edilmesine yönelik olarak Sağlık Uygulama Tebliği'nde yeni bir değişiklik yapılmış olmasına ve eczacılara verilmiş olan söze rağmen, 6 aydır ilaç firmalarınca söz konusu zararların karşılanmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmadığına değindi.

Saydan, Kamu Kurum İskontolarında eczanelerin sadece "taşıyıcı" olmasına rağmen bazı ilaçlara üretici ya da ithalatçısı olan firmalar tarafından Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan iskontoların eksik olarak uygulandığı ya da hiç uygulanmadığının altını çizerek, ilaç firmalarının mevzuata aykırı davranışlarına engel olunması gerektiğini vurguladı.

Zararlarını karşılamayan ilaç firmalarına yaptırım uygulanmasını talep eden Saydan, ilaç firmaları tarafından, SGK'ya yapılan ve eczacıları taşıyıcı olmaya mecbur eden bu Kamu Kurum İskontolarının, eczacıların üzerinden sunulan hizmetin devam edebilmesi için kaldırılması gerektiğini belirtti.

Kamu Kurum İskontolarının, firmalar tarafından doğrudan SGK'ya yapılması gerektiğine değinen Saydan, "7 yıldır eczanelerimizde yaşanan kayıplar artık dayanılamaz noktaya ulaşmıştır. Özellikle son 6 ayda Eczanelerimiz karşılanmayan zararlar yüzünden yangın yerine dönmüştür. Birçok eczane iflas noktasına gelmiş ve birer birer kepenklerini indirmeye başlamışlardır" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a gönderilen mektupta ise, "Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar"da, zararların firmalar tarafından karşılanacağı hükmüne rağmen, üzerinden 6 ay geçtiği halde firmaların duyarsız tavırları sebebiyle, zararların hala karşılanmadığını belirtilerek, eczacıların dar boğaza ve iflasa sürüklendiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber