Cumhurbaşkanı Gül, Şanlıurfa'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık tartışmalarına ilişkin olarak, "Bütün bu tartışılan konuların bilinerek tartışılması çok önemlidir."

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık tartışmalarına ilişkin olarak, "Bütün bu tartışılan konuların bilinerek tartışılması çok önemlidir. Enine boyuna bilinmesi, ciddi analizlerin yapılması çok ciddi bilgilerin ortaya konulması önemlidir. Yoksa bir mevzu gündemde diye herkesin bir şey söylemesi değil. Söylenen şeyler bilinerek, derinliğine analizleri yapılarak konuşulursa memleket için çok daha faydalı olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Şanlıurfa Valiliği'nde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun başkanlık tartışmalarını hatırlatması üzerine Gül, başkanlık sisteminin hep tartışıldığını, kendisinin de bu konudaki fikirlerinin bilindiğini söyledi.

Gül, "Bütün bu tartışılan konuların bilinerek tartışılması çok önemlidir. Enine boyuna bilinmesi, ciddi analizlerin yapılması çok ciddi bilgilerin ortaya konulması önemlidir. Yoksa bir mevzu gündemde diye herkesin bir şey söylemesi değil. Söylenen şeyler bilinerek, derinliğine analizleri yapılarak konuşulursa memleket için çok daha faydalı olur" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile ilgili Interpol'ün aldığı kararın hatırlatılması üzerine konuyla hükümetin, Dışişleri Bakanlığınını ve güvenlik birimlerinin ilgilendiğini belirtti.

Haşimi'nin Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı sıfatını hala taşıdığını hatırlatan Gül, "Burada uzun bir tedavi süreci içerisinde. Güvenlik birimleri ve Dışişleri Bakanlığı vasıtası ile gerekli olan neyse o yapılacaktır" diye konuştu.

Haşimi'nin Irak'ta teröre destek vermekle suçlandığının anımsatılması üzerine Gül, şunları kaydetti:

"Biz başka bir ülkenin iç meselelerine karışmayız. Onların bileceği bir husus. Ama komşumuz Irak bir geçiş süreci içinde. Kendisini adeta yeniden inşa ediyor ve kendisini yeniden inşa ederken biz bütün iyi niyetimizle yardımcı oluyoruz. Irak'ta da herkes bizim kardeşimizdir. Ne ırk ne de mezhep temeli üzerinde bir ayırım yapmayız. Hepsi ile de bir şekilde ilişkimiz vardır. Irak en zor günlerini geçirirken de Irak'a en çok yapıcı desteği veren ülke de Türkiye olmuştur. Bunu bütün Iraklılar da dünya da bilir. Bizim bütün arzumuz şudur; Irak'ın kendi halkı ile barışık ve komşuları ile de iyi ilişkiler içerisinde yeni bir düzeni kurmasıdır. Biz buna hizmet ederiz.

Tarık Haşimi Irak'ın Cumhurbaşkanı yardımcısıdır. Tekrar söylüyorum Irak'ın iç işlerine karışmak bize düşmez. O Irak halkını, Irak yasalarının bileceği bir iştir. Onunla, Irak'taki otorite yokluğundan istifade ederek Irak dağlarında illegal bir şekilde yerleşmiş olan silahlı güçlerin, terör gruplarının birbiri ile karşılaştırılması, aynı kefeye konulması çok yanlış bir şeydir. Irak'ın kendi yasaları vardır. Kendi siyasi süreçleri vardır. Ama biz siyasi olarak baktığımızda Irak'a tek söyleyeceğimiz şudur; Bütün halkını kucaklayan enerjisini çatışmalarla değil, ayrışmaya sevk ederek değil, tam tersine Irak'ı güçlü bir şekilde yeniden yapmaya sevk etmelerini onlara tavsiye ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber