Bakır: Türk okulları, Türk üniversitelerini tercihte birinci etken

AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, dünyanın birçok ülkesinde açılan Türk okullarının Türk üniversitelerini tercihte de birinci etken olduğunu açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK tarafından yabancı öğrencilere yönelik yapılan ankette bu sonucun ortaya çıktığını duyurdu.

Kılıçaslan Eğitim Kurumları ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün organizasyonuyla ilköğretim ile liselerarası ?Ulusal 100 Temel Eser Kitap Okuma Yarışması'nın dördüncüsü düzenlendi. Kılıçaslan Liseleri'nde yaklaşık 2 bin öğrenci ve öğretmenin katıldığı sınav sonrasında ödül töreni yapıldı. Törene Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Kayseri Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, veliler, sınava giren öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Toplam 70 ildeki 604 okuldan bin 208 öğrencisi ve 604 öğretmenin katıldığı kitap okuma yarışmasında ilköğretim dalında Gaziantep Hayriye Küpeli İlköğretim Okulu öğrencisi Büşra Oğuz ile Gaziantep Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu öğrencisi Elif İrem Bereketoğlu birinci oldu. Lise kategorisinde Sivas Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Lisesi öğrencisi Rabia Kaya birinci oldu. Okul derecesinde Karaman Dr. Faruk Sükan İlköğretim Okulu, Gaziantep Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu ile Kayseri Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi birinci oldu. İstikbal Mobilya'nın da dereceye girenlere ödüller verdiği törende para ve nakdi ödüllerin toplamı 22 bin lira oldu.

Törende konuşan Kılıçaslan Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ali Köksal, bugüne kadar yaptıkları kitap okuma yarışması hakkında ve okullarının aldığı başarılarla ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra konuşma yapan Milletvekili Bakır, yarışmayı düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu tür okul sayılarının artırılması gerektiğini ifade eden Bakır, dünya ülkelerindeki Türk okullarının ülkemiz adına adeta dışişleri mensuba gibi buradaki öğretmenlerin görev ifa ettiğini belirtti.

Bakır, öğretmenlerin bir nevi Türkiye'nin fahri büyükelçiliğini üstlendiğini ve Türkiye ile o ülkeler arasında köprüler kurduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Bakır, kendisinin, parti içerisinde kurulan yükseköğretim kurumu çalışma grubu başkanı olduğunu belirtti. Bakır, ?Yükseköğretimi nasıl reforma ederiz çalışmalar yapıyoruz. Yükseköğretimde yapmak istediğimiz önemli şey Türk üniversitelerine uluslararası boyut kazandırmak. Burada amaç dünyadaki beyin göçünün Türkiye'ye gelmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye'de daha çok yabancı öğrenci görmek istiyoruz. Yabancı öğrencilerin Türk üniversitelerini, eğitim merkezi, cazibe merkezi olarak göstermek, tercihlerinin Türkiye olması adına şekillendirmek istiyoruz.? dedi.

YÖK'ün yaptığı bir anketin sonucunu da paylaşan Bakır, şu bilgileri verdi: ?Biz bunu yapmak için faaliyetlerimiz doğrultusunda çalışma yaparken, YÖK'te bir takım anketler yaptı. Ankette, Türkiye'de okuyan yabancı öğrencilere şu soruldu: 'Neden Türkiye'yi tercih ettiniz.' Soruya verilen cevap şu idi; 'Bizim ülkemizde Türk okulları kuruldu. Liseyi Türk okullarında okuduk. Fedakâr öğretmenleriniz bize çok şey öğretti ve örnek oldu. Bu tercihlerimizde Türkiye'yi seçmemizde önemli oldu. Türk okulları sayesinde Türk üniversitelerini seçtik. Bize Türkçeyi orada öğrettiler.' Birçok ülkeden gelen çocuklar bunu söylüyor. 'O yüzden buraya geldik' diyorlar. Türk okullarının, Türk üniversitelerini tercihte çok büyük etken olduğunu gördük.?

Bosna Hersek, Yunanistan'a, Batı Trakya'ya gidildiğinde burada Türk okullarının görüleceğini ifade eden Bakır, ?Türk okullarının ne kadar büyük görevler ifa ettiğini oraya gittiğinizde görüyoruz. Orada bizim kültürümüzü götürüyor. Osmanlı döneminde başlayan kültürümüzü götürme, yaşatma ideali daha da Avrupa'nın içlerine kadar fedakâr öğretmenlerimiz götürüyor. Türkçeyi öğretiyorlar. Yapmış oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber