MEB'in ortöğretimde yaptığı yeni düzenlemeler kafa karıştırdı.

Haber Giriş : 10 Haziran 2005 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortöğretimde yaptığı yeni düzenlemeler kafa karıştırdı. Yeni sistemin maliyetinin 7 katrilyon lira civarında olacağı tahmin ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na en büyük destek ise özel okullardan geldi. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Rüstem Eyübolu, Bakan Hüseyin Çelik'e bir kutlama mesajı dahi çekti.

Yönlendirme bilmecesi
9. sınıfta öğrencilere verilecek 'yönlendirme' dersinin içeriği ve öğrencinin başka bir okul türüne geçişinin hangi kriterlere göre yapılacağı belli değil. İmam hatip lisesinin 1. sınıfında okuyan öğrencinin 2. sınıfta normal liseye geçişine olanak sağlayan düzenlemenin rehber öğretmenler tarafından yürütüleceği söyleniyor.

Yabancı dil bilmecesi
Yeni sistemle hazırlık sınıflarının kaldırılmasıyla yabancı dilde eğitimin 4 yıl boyunca nasıl bir yöntemle verileceği de bilmece. Altyapı sorununun (derslik, öğretmen) olmadığı ifade edilmesine karşın ortaöğretim müfradatında okutulacak kitaplar henüz hazır değil.

Bir tepki, bir övgü
Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer: Hükümet sivrisineklerle uğraşıyor ama sistem sürekli sivrisinek üretiyor.

Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Rüstem Eyüboğlu: Eğitime Avrupa standartının gelmesi sevindirici. Kademeli olarak geçileceği için eksiklikler tamamlanabilir.

40 bin derslik lazım
Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye genelinde ortaöğretimde 6 bin 187 okul mevcut. 2 milyon 650 bin 266 öğrenci eğitim görüyor. Ortaöğretimde 158 bin 642 öğretmen görev yapıyor. Eğitim-Sen'in rakamlarına göre ise, 30 kişilik sınıflarda eğitim yapabilmek için 3 bin 200 okula, 96 bin dersliğe ve 120 bin öğretmene ihtiyaç var. Eğitimin niteliğini yükseltmek için 2005'te 50 bin öğretmen ataması, 40 bin derslik yapılması gerekiyor.

Kafalardaki soru işaretleri
YÖK: ÖSS sistemi değişmediği için liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla öğrencilerin dersanelere yönelmesinin önüne engel konulamıyor. Lise son sınıf müfredatından ÖSS'de soru çıkmadığı sürece, öğrenciler 4. sınıfta da rapor alarak alarak dersanelere akın etmesinin önüne geçilemeyeceği öne sürülüyor.

* Bitirme sınavı: Lise mezunları için bitirme sınavı uygulamasının 4 yıl sonra devreye sokulabilecek olması ise dersane soruna bu süre boyunca çözüm getiremeyecek.

* Maliyet: Bir yıl fazla okuyacak lise öğrencilerinin hem veliye hem de devlete maliyetinin altyapı masrafları dahil 7 katrilyon lira olacağı tahmin ediliyor. Genel lisede okuyan bir öğrencinin için ailesi yılda 308 milyon 250 bin lira ile 901 milyon 860 bin lira arasında, meslek lisesindaki bir öğrenci için ise 311 milyon 650 bin lira ile 1 milyar 10 milyon 300 bin lira arasında para ayırıyor.

* Yabancı dil: Anadolu liseleri ile yabancı dil ağırlıklı liseler birleştirilerek yoğun yabancı dil eğitiminin verildiği hazırlık sınıfları kaldırılacağı için haftalık ders çizelgeleri 4 yıl esas alınarak yayılacak. Yeni sistem nedeniyle Anadolu liseleri ile düz liseler arasında yabancı dil açısından bir farklılık kalmayacağı öne sürülüyor.

Fırsat eşitsizliği
Liselerin 4 yıla çıkarılması nedeniyle 2007-2008 öğretim yılında düz devlet liseleri ve meslek liselerinden öğrenci mezun olamayacak. O yıl yapılacak ÖSS sınavında Anadolu liseleri ve özel okullardan mezun olanların ÖSS'de avantajlı olacağına dikkat çekiliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber