Sayıştay'a Baş Baki Kulluğu deniyormuş

Prof. Dr. Akgündüz, 'Baş Baki Kulluğu' tabirinin, Osmanlı'da Sayıştay'ın yerini tutan kurum olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay'ın 150. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Ahmet Akgündüz tarafından ''Osmanlı'dan Günümüze Sayıştay Tarihi'' konulu bir konferans verdi.

Sayıştay Konferans salonundaki etkinlikte, Prof. Dr. Akgündüz, Osmanlı'da mali sistemin Selçuklular'dan çok farklı bir yapıda inşa edildiğini belirterek, Osmanlı'yı Abbasi, Selçuklu, Karahanlı ve Memlüklüler'den farklı kılanın devlet sistemini baştan aşağıya yeni terminolojiye kavuşturması olduğunu söyledi.

Osmanlı'da Selçuklu'dan farklı olarak Divan-ı Hümayun'un bulunduğunu, bunun bazı tarihçilerin dediği gibi bugünkü bakanlar kuruluna denk gelmediğini savunan Akgündüz, şunları kaydetti:

''Fatih Sultan Mehmet dönemindeki elde kalan bazı belgelerde 'Baki kulluğu' tabiri geçiyor. Dolayısıyla bütün tarihçiler, 'Baş Baki Kulluğu' tabirinin Osmanlı'daki Sayıştay'ın yerini tutan kurum olduğu konusunda hemfikir''

Baş Baki Kulluğu'nun devlet hazinesinin nerede harcanacağını inceleyerek, geriye kar mı yoksa bütçe fazlası mı gerçekleştiğini gözetleyen bir yapı olduğunu ifade eden Akgündüz, ''Osmanlı'da Divan-ı Hümayun kurulduğunda Sayıştay ile alakalı Mahkeme-i Kübrayı Maliye kelimesine yer verilmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber