Bağırsak tembelliği zayıflamayı zorlaştırıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mayıs 2012 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zayıflamak isteyenlerin önünde fark edilmeyen bir engel olan bağırsak tembelliği, sık sık kabızlık sorunu yaşamak ile gösterir kendini.Kabızlık durumunda besinlerin vücuttan atılma süresi uzar ve kişi şişkinlik hisseder. Özellikle diyet yaparken yanlış besin seçimi ile meydana gelen kabızlık, kilo kaybı görememeye yol açar. Bunun yanında hemoroidin artması ya da bağırsak düğümlenmesi gibi birçok sıkıntıya da sebep olur. Bu sebeple beslenme ile doğrudan ilişkili olan kabızlık sorunu ciddiye alınmalı ve önlenmelidir. Bağırsakların düzenli çalışabilmesi için posalı yiyecekler ve su tüketimi büyük önem taşır. Yüksek posalı besinler kurubaklagiller, kepekli tahıllar, meyve ve sebzelerdir.

Meyve ve sebzelerin, hijyen şartlarına dikkat ederek, mümkünse kabukları ile birlikte tüketilmesi posa miktarını artıracağı için daha faydalı olacaktır. Gün içerisinde meyve hakkı kuru meyveler olarak kullanılabilir. Kuru meyveler ile (özellikle kayısı ve mürdüm eriği) şekersiz hazırlanan hoşaf, ılık olarak tüketilerek bağırsak çalışmasına yardımcı olur. Enerji içeriği yüksek olan kuru meyve tüketiminde miktarda aşırıya kaçmamaya dikkat edilmelidir.

Kabızlığın önlenmesi adına yeterli ölçüde su tüketimi çok etkilidir. Günlük 2 litrenin altında su tüketimi durumunda kabızlık meydana gelebilir. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemelidir. Yürüyüş ve egzersizin de bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkilediği bilinmekte, kabızlığın iyileşmesi ve önlenmesinde oldukça yararlıdır. Kabızlık tedavisinde bitki çayları (sinameki, anason gibi) ve ilaçlar da kullanılmaktadır. Ancak uzun süreli kullanımlarda bağırsak kendi fonksiyonlarını yitirmeye başlar ve tembelleşir. Çok zor durumda kalmadıkça bu tip yöntemlere başvurmamalı, beslenme ve egzersiz ile bağırsak hareketleri düzenlenmeye çalışılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber