Türk lokumları artık daha az şekerli olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2012 22:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geleneksel Türk tatlısı lokum, artık daha az şekerli olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği taslağı görüşe açıldı.

Lokumun, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini belirleyen tebliğ taslağa göre, lokumdaki asgari toplam şeker oranı yüzde 80'den yüzde 75'e düşürülecek.

Lokum çeşitlerinin tanımlarının da yeniden belirlendiği taslakta, aromalı lokum, ?Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği'nde belirtilen aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin Yönetmelik hükümlerine uygun olmak şartıyla, teknolojinin gerektirdiği miktarda ürüne katılmasıyla elde edilen lokum? olarak tanımlandı.

Çeşnili lokum ise pişmiş sade lokum kitlesine ?susam, haşhaş, Hindistan cevizi rendesi gibi baharatlar, sakız, kakao, kahve, çikolata ve benzeri gıdalar ile ceviz, Antep fıstığı, yer fıstığı, fındık gibi kuru, sert kabuklu meyvelerin yenilebilir kısımları, kurutulmuş meyveler, kuru ve yaş meyve şekerlemeleri, kaymak, Afyon kaymağı ve yenilebilir diğer gıdalar?dan oluşan çeşni maddelerinin katılmasıyla elde edilen lokum olarak belirlendi.

Kaymaklı lokum, lokum kitlesinin üzerine ya da açıldıktan sonra arasına sarılmak suretiyle, kaymak veya Afyon kaymağı kullanılarak üretilen ürün, sade lokum, çeşni maddeleri ve aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerini içermeyen lokumu, sucuk tipi lokum, kuru meyvelerden birinin ipe dizilmesi ve sıcak sade lokum kitlesine batırılmasıyla elde edilen, aroma verici içermeyen, çubuk-baton şeklindeki lokum, sultan lokumu da çöven ekstraktı ile ağartılan şeker şurubunun, sade lokum kitlesine karıştırılmasıyla elde edilen lokum olarak tanımlandı.

Lokum hangi özelliklerde olacak?

Lokumda, tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olacak ve yabancı tat ve koku içermeyecek. Çiğ nişasta lezzetinde olmayacak.

Lokum elastiki yapıda olacak ve dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilecek, üzerinde veya içinde yabancı madde bulunmayacak. Lokuma geleneksel ürün olma özelliğini bozacak, tanımında belirtilmeyen başka herhangi bir madde katılmayacak.

Taslakla lokumun kimyasal özellikleri de belirlendi. Buna göre, lokumda toplam şeker, sakaroz cinsinden kütlece en az yüzde 75 olacak. Mevcut tebliğde bu oran yüzde 80 olarak uygulanıyor.

Çeşnili lokumdaki, sert kabuklu meyve oranı da kütlece en az yüzde 12, çikolata, kakaolu fındık kreması gibi ürün, kütlece en az yüzde 8 olacak.

Sucuk tipi lokumlarda da sert kabuklu meyve oranı kütlece en az yüzde 18 olacak.

Kaymaklı lokumda da en az yüzde 10 oranında Afyon kaymağı ya da yüzde 8 oranında kaymak bulunacak.

Ambalajsız lokuma, tüketici dokunamayacak

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygun olacak.

Ayrıca çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adıyla birlikte belirtilecek.

Yöresel adları ile bilinen ürünler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle üretilebilecek.

Ambalajsız şekilde piyasaya sunulan ürünler, satış yerlerinde tüketicinin ürüne temasını engelleyecek, ancak ürün görselliğine de izin verebilen uygun malzemeden yapılmış, açılır kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek. Bu ürünler satış sorumlusunun kontrolünde satılacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden numune alınması ve analizleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olacak.

Ürünün analize alınması ve sonucun değerlendirilmesi aşamasında, belirleyici olması için ürün ambalajı üzerinde belirtilen çeşnili, aromalı, sade gibi ürün adları numune alma tutanağı ve etiketi üzerinde tam olarak belirtilecek.

Sakaroz cinsinden (kütlece yüzde) toplam şeker analizi yapılacak olan numunelerde analizin birinci basamağı olarak çeşni ve kaymak kısmının lokum kitlesinden ayrılmış olması gerekecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 3 ay içerisinde söz konusu hükümlerine uymak zorunda olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber