Özürlüler Yasası haziranda çıkıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2005 00:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti İstanbul Milletvekili TBMM Özürlüler Merkezi Genel Koordinatörü Lokman Ayva, Haziran ayı sonunda Özürlüler Yasası'nı çıkarmış olacaklarını söyledi.

İlkadım Belediyesi'nce düzenlenen "1. Engeliler Festivali"ne katılan Ayva, 54 maddelik Özürlüler Yasası'nın önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini, ondan sonraki hafta ise genel kurula getirilmesini planladıklarını kaydetti. Yasanın çok kapsamlı olduğunu, engelli vatandaşların yasayı iyi öğrenmesi gerektiğini, öğrenmeyip hak ve hukuklarını bilmedikleri takdirde problemlerin süreceğini dile getiren Ayva, yasada yer alan maddelerle ilgili, "Yasada en zor durumdaki engellileri ilgilendiren konular çok önemli. Bunlar işi, sosyal güvencesi, maddi dayanağı olmayanlar. Sakatlık derecesi yüzde 80 ve yukarısı; yani ağır sayılacak durumda olanların sakat maaşı 3 katına çıkarılıyor. Yüzde 300 artış getiriliyor. Maaşları 63 YTL'den 189 YTL'ye çıkarılacak ve her 6 ayda da artacak. Orta dereceli sakat maaşı 2 katına çıkarılarak 126 YTL olacak. Evli özürlü kadınlara bu maaş da bağlanacak. Eskiden bağlanmıyordu. Ailesi fakir olan 18 yaşından küçüklere de bu maaşı bağlıyoruz. Engellilerin özürlülüklerinden dolayı kullandıkları araç ve gereçten KDV kaldırılacak. Yine engellilerden emlak vergisi kaldırılıyor" dedi.

Düzenlemeyle Sosyal Hizmetler bünyesinde her ilde işaret dili uzmanlarının görevlendirileceğini belirten Ayva, "Artık işitme engelli vatandaşlarımız bir problemle karşılaştıkları zaman işaret dili uzmanı talep edebilecek. Görme engellilerden ise herhangi bir para çekerken 2 şahit istenmeyecek. Ama görme engelli vatandaşlarımız imza atarken çok dikkat etmeli. Özürlü çocuğu, kardeşi veya eşi olanlar, eğitim konusunda tayin gerekiyorsa kolaylıkla yaptırabilecek" diye konuştu. Ayva, engellilerin sistem dışında kalmak, insanların özürlüleri aciz görmesi ve engellilerin kendilerini çaresiz görmesi gibi üç temel sorunu olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber