ÖSYM'nin 'dil' ayıplarını Türkçe öğretmeni buldu

Haber Giriş : 12 Haziran 2005 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Test Geliştirme ve Araştırma Bölümü (TAB) uzmanları tarafından hazırlanan ve aralarında profesörlerin de bulunduğu kurulca denetimden geçirilen ÖSS sorularındaki dil hataları, bir Türkçe öğretmeni tarafından tespit edildi. Türk Dil Kurumu'nun da onayladığı yanlışlar arasında soruların iptalini geretirecek kadar bariz hatalar da bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan ÖSS'nin ardından mesleği nedeniyle sınavda sorulan soruları "Türkçe" açısından inceleyen 45 yıllık Türkçe ve Edebiyat öğretmeni Ercan Arslaner, 10 soruda yanlış tespit etti. Bu soruları sınavdan sonra TDK'ya bildiren Arslaner'in tespitleri, TDK tarafından da onaylandı.

Profesörler inceledi

Arslaner'in tespit ettiği dil yanlışları, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi profesörler tarafından incelenirken, sonuç, TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın imzalı bir yazıyla Arslaner'e "Türkçemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz" ibareli bir yazıyla iletildi. TDK'nın cevap yazısında Arslaner'in de tespit ettiği gibi 2004 ÖSS'nin sözel bölümdeki 5, 9, 18, 19, 27, 41, 68 ve 47. sorularda çeşitli dil ve imla hataları olduğu dile getirildi. TDK'nın tespitlerindn 5. soruda seçenek sayısı beş olmakla birlikte, soruya konu olan metnin altı cümle içermesinin soru tekniği açısından yanlış olduğu ifade edilirken, 19. sorunun da doğru cevabının seçenekler arasında yer almadığı vurgulandı.

Yanlışlardan örnekler

Ercan Arslaner ise özellikle 5 ve 19. soruların iptal edilmesi gerektiğini belirterek, iki sorunun birçok öğrencinin yerleştiği üniversiteyi etkileyebilecek kadar önemli olduğunu hatırlattı. 2004 ÖSS Sözel Bölüm'de yer alan "Şiirlerindeki okurun değişik duygularını etkileyen imgeleri, sıradan sözcüklere yeni anlamlar yükleyerek oluştururdu" cümlesinin anlam açısından bozuk olduğu TDK tarafından dile getirilirken, 18. soruda gereksiz virgül kullanıldığı ifade edildi. Yanlışlardan bazıları da şöyle: 41. soruda gibi edatında sonra virgül konulmamalıdır, 47. soruda anlatım bozukluğunun giderilmesi için "başlangıçta" sözü başa alınmalıdır. 27. soruda "kullandıkları sözcükler" bir sıfat tamlaması olduğu için bu iki sözün arasında virgül olmamaması gerekir.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber