Ziraat Bankası yeniden yapılanıyor

Haber Giriş : 12 Haziran 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası yönetimi, ?Yeniden Yapılanma' programı kapsamında Türkiye genelindeki 1131 şubesini gözden geçiriyor. Banka, bazı şubelerini kapatacak, talep potansiyeli yüksek yerlerde yeni şube açacak.

ZİRAAT Bankası, ?Yeniden Yapılanma Programı' kapsamında, toplam bin 131 şubesini, banka yönetimince belirlenen kriterler doğrultusunda puanlamaya başladı.

Puanlama sonuçlarına göre, nüfusu çok düşük, tarımsal potansiyeli zayıf bazı şubelerin kapatılmasına; şube olmayan ancak ihtiyaç duyulan bazı yerlerde ise yeni şube açılmasına karar verilecek.

Bu amaçla, ?rakamsal kriterler' ve ?rakamsal olmayan kriterler' başlığıyla belirlenen ölçütler, şubelere uygulanıyor. Aktif büyüklük, mevduat büyüklüğü, faiz dışı gelirler, işlem giderlerinin karşılıklara oranı, krediler, ?rakamsal kriterleri' oluştururken; ?rakamsal olmayan kriterler' de ise çiftçi ve esnaf sayısı, tarımsal durum, milli gelirden aldığı pay, en yakın diğer şubeye uzaklık gibi ölçütler dikkate alınıyor. Her bir kriterin karşısında 50, 20, 10 gibi puanlar yer alıyor.

KASAP BİLE İKİ GÜN AÇIYOR:

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, böyle bir çalışma başlattıklarını doğrulayarak, değerlendirmeyi tamamen objektif kılmak için titizlik gösterdiklerini söyledi. Ziraat Bankası'nın, nüfusu yalnızca 850 olan yerlerde bile hizmet verdiğini söyleyen Çağlar, ?Kasabın bile haftada iki gün açtığı bazı yerde biz beş gün hizmet veriyoruz.Buna karşılık, çok sayıda emeklinin yaşadığı, kışın nüfusu 10 binken, yazın 40 bine yükselen pek çok yerde şubemiz yok' dedi.

453 YERDE SADECE ZİRAAT VAR:

Ziraat Bankası'nın toplam bin 131 şubesinin 453'ünün ?hiçbir bankanın yer almadığı noktada' olduğunu açıklayan Çağlar, yeniden yapılanma kapsamındaki şube açma-şube kapatma uygulamasında dikkate alınacak esasları şöyle değerlendirdi: ?Bazı şubelerde günde 5 bin fiş kesilirken, bazı şubelerde günde 100 fiş bile kesilmiyor. Bu önemli bir veri. Ama o Ziraat Bankası şubesine 50 kilometre uzaklıkta başka bir banka şubesi yoksa, işlem hacmi az da olsa bu şube kapatılmayacak. Adımız Ziraat. Türkiye'deki tarımın yüzde 95'ini biz finanse ediyoruz. O sebeple tarıma yakın olmak bizim için çok önemli. Ama taşrada yalnızca Ziraat'ın bulunduğu 453 şube bölgesindeki insanların tek ihtaycı da tarım değil. Bu insanların başka finansal ihtiyaçları da var. Bunlar da dikkate alınacak.'

PAYIMIZ BÜYÜMESİN İSTİYORUZ:

Genel Müdür Çağlar, Ziraat Bankası'nın sosyal işlevlerini gözardı etmemek zorunda olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: ?Şube toplamına baktığınızda biz daha fazlayız. Ama diğer bankalar da taşrada yok. Biz de bankacılık getirisinin yüksek olduğu yerlere göre strateji belirleyelim dersek hep büyük şehirlerde olmamız lazım. Ama sosyal fonksiyonlar dolayısıyla başka şeyleri dikkate alıyoruz.' Çağlar, bütün bunları yaparken, sektördeki paylarının artmamasına dikkat edeceklerini, yeniden yapılanma açısından bunun önemli olduğunu da kaydetti.

Yüksekova'dan beş klasör imza

ÇAĞLAR, 2001 krizinin ardından kamu bankaları yeniden yapılandırılırken, iki kamu bankası şubesinin de olduğu yerlerde bir şubenin kapatıldığını anımsatarak, bu uygulamanın bazı yerleri mağdur ettiğini söyledi.

Esnaf kredileri ihtisaslaşmış Halk Bankası'nın tarımsal kültüre bir anda nüfuz etmesinin kolay olmadığını kaydeden Çağlar, şu örneği verdi:

?Sözgelimi Yüksekova'da tarımsal potansiyel çok yüksek. Ama orada Ziraat Bankası şubesi kapatılmış. Yüksekova halkı da imza kampanyası başlatmış. Genel Müdürlüğe bana 5 klasör imza geldi. Şubelerinin yeniden açılmasını istiyorlar.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber