Artık hastalar göz tansiyonlarını kendileri ölçebilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Glokom (göz tansiyonu) hastaları artık Icare One Tonometre ile evde göz tansiyonlarını birkaç saniye içerisinde kendileri ölçebilecek.

Göz sağlığı alanında tıbbi ihracatlar yapan VSY Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları'nın Türkiye'ye ilk kez getirdiği Icare One Tonometre, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üzeyir Günenç ve glokom alanında yaptığı çalışmalarla dünya çapında ün kazanan Dr. José María Martínez De La Casa'nın katılımıyla Türk doktorlara tanıtıldı.

"GLOKOM SİNSİ BİR HASTALIK"

Glokomun önceden belirti vermediği ve bunun için de sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Günenç, bu hastalığın 40 yaşından sonra 100 kişide arasında iki kişide görüldüğünü söyledi. Glokomun ancak rutin göz muayenesinde tespit edildiğini aktaran Dr. Günenç, gelişmiş ülkelerde dahi glokom hastalarının yüzde 50'sinin hastalığından habersiz olduğuna dikkat çekti.

"EN ÖNEMLİ KÖRLÜK NEDENLERİNDEN BİRİ"

Glokomun tedavi edilmediğinde körlüğe yol açtığını belirten Dr. Günenç, bugüne kadar göz tansiyonunu ölçen çeşitli cihazların olduğunu ancak bunları sadece hekimlerin kullanabildiğini dile getirdi. Dr. Günenç, "Bu cihazların bir öğrenme eğrisi ve belirli bir manipülasyon zorluğu vardı. Ancak ofis ortamlarında kullanılabiliyorlardı. Icare One Tonometre ile hastalar artık evde kendi göz tansiyonlarını ölçebilecekler. Göz içi basıncının gün içinde bu şekilde takip edilmesi, uygulanan tedavinin etkin olup

olmadığı konusunda bize bilgi vermesi açısından çok önemli" diye konuştu.

"GÖZ TANSİYONU EN ÇOK GECE YÜKSELİYOR"

Glokom hastalarının göz içi basıncının yükseldiğini çoğu zaman fark edemediğini kaydeden Dr. Günenç şöyle devam etti: "Gözü bu yüzden düzenli bir biçimde hedef basınç dediğimiz bir basınçta tutuyoruz. Bu hedef basınçta kalmak bizim için önemli. Hedef basıncın istenilen düzeyde kalması, ancak gün içindetakip edilmesiyle mümkün. Biz daha önce hastaların göz içi basıncını gündüz saatlerinde ölçebiliyorduk. Ama göz içi basıncı en çok yatar pozisyonda ve gece saatlerinde yükseliyor. Bu yeni teknoloji ile

hasta gece kendi göz tansiyonunu ölçebilecek. Ayrıca bu cihaz, yatar pozisyonda dahi ölçme imkanı sunuyor. Bu da büyük bir kazanç. Bu nedenle Icare glokom hastalığının takibi ve tedavisinin doğruluğu açısından çok önemli bir gelişme! Göz doktorları olarak hastalarımızı bu konuda bilgilendirmeliyiz."

"2004'TEN BU YANA KULLANIYORUM"

Glokom alanında çalışmalarla dünya çapında adından söz ettiren Dr. José María Martínez De La Casa, 2004 yılından bu yana hastalarına Icare önerdiğini ve muayenehanesinde de bu cihazla göz içi basıncını ölçtüğünü söyledi. Göz içi basıncını ölçmekte alternatif yöntemler kullanmayı tercih ettiklerini sözlerine ekleyen Dr. De La Casa, "Klasik yöntemlerin aksine, bu cihazla ölçüm sırasında anestezik madde kullanılmaması hastaya kolaylık sağlıyor. Hasta, ölçüm değerlerini cihaz belleğinde saklayarak ister

e-posta yoluyla ister muayenehanesine giderek doktoruyla paylaşabiliyor.Biz bu teknolojiyi 2004'den bu yana kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber