Karasu'daki kıyı erozyonuyla ilgili akademisyenler çalışmalarını sürdürüyor

Sakarya'nın Karasu ilçesinde liman inşaatının başlamasından sonra oluşan kıyı erozyonu ile ilgili akademisyenler sahilde incelemelerde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 19:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erozyonla ilgili çalışma yapan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Yalçın Yüksel, Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Serdar Görmüş, Yrd.Doç.Dr. Aycan Murat Marangoz ile Sakarya İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ve harita uzmanı Murat Oruç, sahilde incelemelerde bulundu.

Prof.Dr.Yalçın Yüksel, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, kıyı alanındaki deformasyonları belirlemek için geldiklerini söyledi.

Bir modelleme çalışması başlattıklarını kaydeden Yüksel, "İki grup olarak çalışıyoruz. Uydu görüntüleri kullanılarak kıyı çizgisi belirleniyor. Sayısal model kullanarak gelecekte dalga iklimine bağlı kıyı çizgisinde nasıl bir değişim meydana gelecek? Eğer herhangi bir yapı söz konusu olursa kıyıda nasıl bir deformasyon oluşturacak? Onları belirlemeye çalışıyoruz. Küresel iklim nedeniyle su seviyesinde meydana gelecek değişimlerin Karasu kıyı alanında meydana getireceği değişiklikleri de modellemeye çalışıyoruz." dedi.

Karasu'nun dünyada nadir olan kıyı alanına sahip olduğunu ifade eden Yüksel, şunları söyledi: "Yapılan yanlış yapılaşmalar nedeniyle deformasyonlar meydana geldi. Evler yıkıldı ve ciddi erozyon var.Amacımız en azından Sakarya Nehri'nin batı tarafındaki bozulmamış kıyı alanının korunmasını sağlamak. Çalışmalarımız 1 yıldır sürüyor. Şimdi daha hassas kıyı çizgisi kuruyoruz. Küresel iklim değişikliğinin durumunu da buradan takip etmek istiyoruz."

Karasu ilçesinde kumsaldaki daralma sebebiyle denizin sahilden içeri girmesi sonucu 21 yazlık ev yıkılmış, 6 ev zarar görmüştü. Dalgaların oluşturduğu kıyı erozyonunu önlemek amacıyla Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü'nce 27 dalgakıran yapılması planlanmış. Başlangıçta yapılan dikey dalgakıranlar erozyonu durdurmayınca sökülerek yerine yatay dalgakıranlar konulmuştu. Uydu görüntüleri ve GPS yöntemiyle gerçekleştirilen analizlerde, Karasu sahilinde 1996'da liman inşaatının başlatılmasından bu yana kıyı şeridinde 100 metreye varan erozyon meydana geldiği tespit edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber