İranlı Azeriler Fars rejimini protesto etti

İran'ın güneyinde yaşayan Azeriler, İran'da kendilerine karşı uygulanan baskı ve tecrit politikalarını protesto etmek amacıyla Ankara'da eylem yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Azeri Türkleri sabah saatlerinde Kuğulu Park'ta toplandı. Yaklaşık 50 kişilik grup daha sonra sloganlar eşliğinde İran Büyükelçiliği'ne yürüdü. Ancak, grubun büyükelçiliğe yürümesine Çevik Kuvvet ekipleri izin vermedi. İranlı Azeriler'in basın açıklaması yapmasına da emniyet birimleri elçilikle grup arasında 100 metre mesafe bırakılarak izin verildi.

Yapılan basın açıklamasında, Türkiye'de yaşayan Güneyli ve Kuzeyli Azerbeycan Türkleri olarak İran İslam Cumhuriyeti'nden şu taleplerin yerine getirilmesi istendi: "Mayıs 2006 olayları için özür dilenmesi, olaylar zamanı şehit edilenlerin ailelerine ve yaralananlara tazminatlar ödenmesi, Türklere Türkçe eğitim hakkının tanınması, İran'ın resmi tarih kitaplarından Türklere yönelik aşağılama ve yok sayma tezinin çıkarılması, Rejim tarafından değiştirilen Türkçe yer adlarının iade edilmesi, Urmu Gölü'nün kurtarılması için bir an önce ciddi adımların atılması, İran rejimi tarafından Azerbaycan Türklerine karşı uygulanan her türlü siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, milli insani ayrımcılığa son verilmesi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber