Gaziantep'te üretilen keklikler 15 ilde kanat çırpacak

Gaziantep Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen 16 bin keklik, bu yıl 15 ilde doğaya bırakılacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, şarkı ve türkülere de konu olan, masumiyet ve zarafetin simgesi kekliklerin popülasyonunu arttırmak amacıyla Gaziantep'te 2009 yılında kurulan keklik üretme istasyonu, nesli tükenme noktasına gelen Kınalı kekliklerin doğadaki sayısının artmasına katkıda bulunuyor.

110 hektar ormanlık alan içinde yer alan Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'nunda, damızlıkhane, kuluçkahane, yavru büyütme odaları, alıştırma voliyeri bulunuyor.

Yıllık üretim kapasitesi 10 bin olan istasyonda, yumurtalar kuluçka makinesine alınıyor. Dünyaya gelen yavrular, yavru büyütme odalarında bir süre kalıyor. Daha sonra keklikler, kanatlarının güçlenmesi ve doğaya adapte olması için alıştırma voliyerine gönderiliyor. İstasyonda yetiştirilen keklikler, her yıl yaz aylarında çeşitli illere gönderilerek doğaya bırakılıyor.

Keklikler, bu yıl da haziran ayının ilk haftasında doğayla buluşmaya hazırlanıyor. Ağustos ayına kadar kademeli olarak 15 kentte toplam 16 bin keklik doğaya bırakılacak.

Bu yıl 16 bin keklik, Gaziantep dahil olmak üzere Niğde, Aksaray, Konya, Giresun, Kayseri, Hatay, Karaman, Mersin, Batman, Mardin, Yozgat, Siirt, Kocaeli ve Kastamonu illerinde doğayla buluşacak.

Gaziantep Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan

"2012 Yılı Doğaya Keklik Yerleştirme Eylem Programı" kapsamında sürdürülen çalışma çerçevesinde kekliklerin diğer illere nakledilme çalışması önümüzdeki ay başlayacak.

2010'da Erikçe Keklik Üretim İstasyonu'nda üretilen kekliklerden 15 bin 300'ü, geçen yıl da 15 bini doğayla buluştu.

-"Ekolojik dengeye olumlu katkı"

Kınalı kekliklerin üretimi ve Türkiye'nin çeşitli illerine dağıtımıyla Kınalı keklikleri ve yaşam alanlarını korumak ve geliştirmek, popülasyonunu arttırmak hedefleniyor.

Keklik popülasyonu arttırılarak, zirai mücadeleye ve bozulan ekolojik dengeye olumlu katkıda bulunuluyor.

Türkiye'de Afyon, Yozgat, Kahramanmaraş ve Gaziantep olmak üzere 4 ilde üretme istasyonları aracılığıyla keklik üretiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber