Uçkun çocukların harçlık parası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağlardan doğal olarak yetişen 'Uçkun' bitkisini toplayan çocuklar, harçlıklarını çıkarmak için lezzetinin yanı sıra birçok hastalığa da iyi geldiğine inanılan bu bitkiyi yol kenarlarında satmaya çalışıyorlar.

Bu yılki kış mevsiminde yağan yoğun kar, uçkun bitkisinin de bolca yetişmesine sebep oldu. İlkbahar mevsiminde dağların yüksek tepelerinde yetişen uçkun bitkisi, bazı işsizlerin ekmek kapısı olurken, çocukların da harçlıklarını çıkarmaya sebep oluyor. Günün erken saatlerinde evlerinden çıkıp Karapet geçidi bölgesindeki yüksek dağlarda saatlerce gezen çocuklar, geniş yaprakları ile dikkati çeken uçkun bitkisini toplayıp demetler haline getirerek Bahçesaray karayolu üzerinde satmaya çalışıyorlar. Yoldan gelip geçen araçlardaki yolculara taze uçkunlarını gösterip durmaları sağlayan ve satmaya çalışan çocuklar, destesini 1 liraya verdikleri uçkunla harçlıklarını çıkarmaya çalıştıklarını anlattılar.

Uçkun toplamanın çok zor olduğunu anlatan çocuklar "Dağlarda gezerken bazen dakikalarca tek bir uçkun bulamıyoruz, bazen de küçük bir alanda bolca bulunabiliyor. Karlar eridikten sonra çıkan uçkun geç toplandığını sertleşiyor ve yenilemiyor. Zamanında toplamak lazım. Gün boyu ancak birkaç deste toplayabiliyoruz" dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber