ERDEMİR'de modernizasyon çalışmaları sürüyor

Zonguldak Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) bünyesinde gerçekleştirilen modernizasyon ve reline çalışmalarının tanıtımı dolayısıyla basın bilgilendirme gezisi düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) de reline çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Sabah düzenlenen toplantı ile çalışmalar yerinde incelenirken, ERDEMİR Demir Üretim Başmüdürü Şevket Erol, 2 No'lu Yüksek Fırın Zübeyde'de yapılan reline çalışmalarına ilişkin, fırının bugüne kadar Japon dizaynı ile çalıştığını söyledi.

Çalışma kapsamında fırının gövdesinin dizaynının, dökümhanelerinin dizaynını değiştirerek, tüer sayısını 22'den 26'ya değiştirerek, sobalar hariç fırının tamamını değişerek neredeyse yüzde yüz Türk dizaynı haline getirileceğini belirten Erol ?Bu dizayn değişikliği ile birlikte 100 bin tonluk bir üretim artışı da sağlayacağız. Kömür enjeksiyon oranını 110 kilogramdan 150 kilograma çıkaracağız. Bu bize üretim artışı ile birlikte maliyet tasarrufu sağlayacak. Yıllık 16?18 milyon dolarlık bir tasarrufumuz olacak.? dedi.

YÜKSEK FIRINLAR TAMAMEN TÜRK MÜHENDİSLİĞİNİN ÜRÜNÜ OLACAK

Reline çalışmasının bütçesinin 45 milyon dolar olduğunu ve süresinin 90 gün olarak planlandığını belirten Erol, "Bugüne kadar yapılan en kısa reline süresini esas aldık. Şu anda onun da önünde gidiyoruz. 90 günden daha kısa sürede bitireceğiz ve bütçemizin içinde kalacağız. Bu projenin tamamlanmasıyla Zübeyde, sobalar hariç yüzde yüz Türk mühendisliğinin ürünü, yerli bir fırın haline gelecek." diye konuştu.

Daha önce Ayşe isimli 1 nolu fırını 18 ayda 65 milyon dolara mal yenilediklerini kaydeden Erol, "Benzer fırınlar dünyada 3?4 senede, 250 milyon dolar maliyetle bitiyor. Türkiye'nin ilk yerli demir çelik üretimi Ayşe'de gerçekleşmişti. İkincisi de, yerliye çevirme operasyonu ile Zübeyde'de oluyor. Şu anda burada bin 500'e yakın çalışan var. Bunların hepsi ERDEMİR personeli değil. Proje kapsamında dışarıdan müteahhitlik hizmetleriyle aldığımız elemanlar da var. Bin 500 kişi 12 saat günde olmak üzere iki vardiya halinde günde 24 saat sürekli çalışıyor. 2 Nolu fırında üretim tamamen durmuş durumda. Birinci fırın tek başına kaldığı için üretim rekorları kırıyor. 5 bin 789 tonla günlük üretim rekoru kırdık. 160 bin tonu aylık olarak geçtiğimizde, bu tempoyla gidersek, mayıs ayında birinci fırında aylık üretim rekoru kırmış olacağız. 90 günün sonunda bu fırın yeniden doldurulacak, bin 200 derece sıcaklığındaki üfleme borusu, fırının içine üflemeye başlayacak. 90 günde üretime geçmiş olacağız. Üretim kapasitemiz eskiye göre yıllık yüz bin ton artacak. İki fırının toplam üretim kapasitesi 3,5 milyon tona çıkacak. Birinci fırın yapılmadan önce 2 milyon 800 bin tondu. İlk fırını yaparak 600 bin ton arttırdık ve 3,4 milyon tona çıktı. İkinci fırının yenilenmesiyle birlikte yüz bin tonluk artış yaşanacak ve toplam kapasitemiz 3,5 milyon tona çıkacak. Her iki fırında da 180 kilogram kömür enjeksiyon yapabilir hale geleceğiz. Bunlar önemli parametreler? Dünyada 150 kilogramın üzerinde enjeksiyon yapabilenler çok iyi fırınlar olarak değerlendiriliyor.?

Erol, gazetecilerin sorusu üzerine üçüncü yüksek fırın yapılmasının çelikhane ile birlikte büyümeye bağlı olarak gerçekleşebilecek bir proje olduğunu söyledi. Başmüdür Erol, ilk fırının çıraklık, ikincisinin kalfalık, eğer üçüncüsü yapılırsa ustalık dönemleri olacağını ifade etti.

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Kuvvet Santrali'nde gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Enerji Üretim ve Dağıtım Başmüdürü Taner Adanır, tesisteki enerjinin santralde üretildiğini söyledi.

Türkiye'nin enerjisinin yüzde 2'sini ERDEMİR'in tükettiğini, bu miktarın yüzde 85'ini ERDEMİR'in kendisinin ürettiğini belirten Adanır şöyle konuştu:?Yüksek Bakım Reline döneminde bakım faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Üç aylık sürede tüm turbo jeneratörlerimizi, 'turbo blower'lerimizi bakımdan geçiriyoruz. Ayrıca yeni bir yatırım olan 5 numaralı Turbo Blower, en büyük Turbo Blower'imiz olarak yatırımı başlamış oldu. Tüm enerji girdileri ve çıktıları bu sistemden yönetiliyor. Yeni sistemlerle çok daha verimli, iyi çalışan kapasiteli Turbo Blower'imiz gelmiş olacak. Diğerlerinin de çok büyük bakımı yapılmış olacak. Her yıl periyodik bakım yapılıyor ama kapsamlı bakımlar 5 yılda bir Reline dönemlerinde yapılabiliyor. Hem verimliliğimiz artacak, hem de maliyetlerimiz de ciddi anlamda düşmüş olacak.?

2. Sıcak Haddehane Müdürü Kürşat Konca ise haddehanede gerçekleştirdiği sunumda, birimdeki sistemlerde yenilemeye gidildiğini ifade etti. Haddehanenin 1978 yılında kurulduğunu ve 3 milyon 600 bin ton sıcak mamul üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Konca şunları kaydetti:

?Haddehanemizde slablar, haddehanedeki slab fırınında 1250 dereceye kadar ısıtılıyor. Sonra kaba haddeleme ve şerit haddeleme bölümlerinde, 200 milimetre kalınlığındaki slablar, nihai haddeleme işlemi uygulanarak nihai mamul kalınlığına getiriliyor. Bu kalınlık 1,5 milimetre ile 10 milimetre aralığında. Haddeleme işlemi bittikten sonra bobin haline getirilerek ya müşteriye, ya da daha sonraki işlemler için soğuk haddehaneye gönderiliyor. Bu işi yaparken, sürekli döküm tesislerinde üretilen slabları belli sıcaklıklara ısıtmamız gerekiyor. İki slab fırınımız var. Bunlar itici tip slab fırınları olarak adlandırılıyor. Bu fırınlardan ikinci Slab fırını dediğimiz haddehane 1978'den beri faaliyette. Üçüncü slab fırınımız ise 1992 yılından beri faaliyette. İkinci slab fırını ile ilgili 2009 yılında başlayan bir süreçte modernize edilmesine yönelik bir inisiyatif ortaya kondu. Bugünlere kadar projeyi sağlıklı bir biçimde taşıdık. Şu anda 2. slab fırınının modernizasyon projesinin duruşunu yaşıyoruz. 42 günlük bir duruşla, modernizasyon projesi kapsamındaki işleri tamamlayarak, tesisimizi daha ideal bir duruma taşımış olacağız. Haziran 2012 tarihinde kabul testleri ve uygulamayla birlikte modernizasyon projesi realize edilmiş olacak."

Projenin dört ana aşaması olduğunu vurgulayan Konca, "Yeni Soğutma Sistemi modernizasyonu Slab Fırını Cehennemi Bölgesi'nin modernizasyonu, Taşıyıcı Boru Sistemi Modifikasyonu ve Otomasyon sistemlerinin Modifikasyonu. Yeni soğutma sistemi ile birlikte, yeni bir kapalı çevrim kuruyoruz. Su tesislerinden bağımsız olarak. Bir buhar kazanımız ve gaz ünitemiz var. Fırın içinde dolaşacak suyun sıcaklığı 200 derece olacak. Bundan yararlanarak buhar elde edeceğiz. Daha önce olmayan bir yapı bu. Bununla birlikte enerji verimliliği açısından tesisimiz önemli kazanımlar elde edecek. Cehennemlik bölgesi, slabların istenen sıcaklıklarda homojenizasyonunun sağlandığı yer. Yeni yapıda bir bölümün seramik tabanını kaldırarak fırına ekledik. Bu sayede ilave bir hacim ve ısıtma alanı elde ettik. Fırının ısıl kapasitesine katkıda bulunacağız." şeklinde konuştu.

Taşıyıcı borularla revizyonun yaptıklarını dile getiren muz Konca, şöyle devam etti: "Boruların konstrüksiyonu, kesitleri, slabların üzerine temas ettiği yüksek sıcaklıkta çalışmaya izin veren parçaların kimyasal yapısı ve geometrisi ile ilgili revizyonlar yapıldı. Cehennemlik bölgesine gelen yeni borularda bir şaşırtma sistemi yaparak slabların borular üzerindeki hareketinin ekseni değiştiriliyor. Bu sayede boruların içindeki suyun slablara yaptığı soğutma etkisi elimine edilmiş olacak. Bu da nihai mamulde birtakım özelliklerin daha homojen dağılımına katkıda bulunacak. Bu çok önemli bir gelişme. Otomasyon sistemindeki modernizasyonu ile kontrol sisteminde yenilikler yapılacak ve ısıtma optimizasyonu açısından fırınımız daha modern bir yapıya kavuşacak." ifadelerini kullandı.

Proje tamamlandığında, iş sağlığı ve güvenliği başlığı altında iyileştirmeler olacağını aktaran Konca, "Fırın çıkış bölgesinde kapakların korunması için radyoaktif elementlerle sağlanan bir bariyer sistemi var. Bunu kaldırarak lazerli yapıya dönüyoruz. Radyoaktif elementlerin tesisimizdeki varlığına son veriyoruz. Kalite açısından bobin boyunca kalınlık, genişlik ve sıcaklık dağılımında çok daha homojen bir yapı elde edeceğiz. Enerji konusunda kurulan buhar kazanıyla enerji üretim tesisi haline gelmemize imkân tanıyor. Taşıyıcı boruların kesitleri, konstrüksiyon yapısında önemli güçlendirmeler oluyor. Bu fırınları 1,5 yıllık periyotlarla bakıma alıyorduk. Yeni sistemle bu periyotları uzatmış oluyoruz. Böylece tesisimizi daha çok üretimde tutmuş olacağız. 42 günlük bir duruş takvimimiz var. Bugün 39. gündeyiz, hedefimiz üç gün sonra bunu tamamlamak.?

6 bin 704 kişinin çalıştığı, 4,5 kilometrekarelik bir alanda faaliyet gösteren ERDEMİR tesisleri içinde gerçekleştirilen geziye, Zonguldak, Ereğli ve Alaplı'dan kırkı aşkın basın mensubu katıldı.

Gazetecilere tesis gezisi esnasında özel giysiler ve güvenlik amaçlı ekipmanlar dağıtıldı.

Tesis içinde otobüsle gerçekleştirilen tanıtım turunda, tesisin genel özellikleri konusunda bilgiler verildi. Modernizasyon çalışmalarının gerçekleştirildiği bölümlerde gazetecilerin güvenliğinin sağlanması için maksimum güvenlik önlemleri alındığı dikkat çekti. Kuvvet santrali sırasında gazetecilere uyulması gereken kurallar Kuvvet Santrali Başmühendisi Abdullah Şimşek tarafından anlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber