Kulak çınlamasına arıyla çözüm

Sağlık meslek lisesi öğrencisi Betül Düdün ve Melek Danacı, tedavisi olmayan kulak çınlamasına karşı geliştirdikleri projeyle Türkiye'nin gururu oldu. Arıların, farklı sesi bastırmak için yaydıkları frekansları model alan öğrencilerin yaptığı 'Manyetik Rezonans Arı Kulaklığı', ABD'de bin 576 proje arasından sıyrılarak dördüncülüğe layık görüldü.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edirne'de sağlık meslek lisesi öğrencisi iki kız, arı sesini kulak çınlaması tedavisinde kullanarak dünya tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Betül Düdün ve Melek Danacı, 'Manyetik Rezonans Arı Kulaklığı' adını verdikleri projeyle İnepo Çevre Proje Olimpiyatı'nda 4 altın madalya kazanarak Türkiye birincisi seçildi. Ardından Amerika'da yapılan 'Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı. Çalışma, bin 576 projenin yarıştığı dünya finalinde dördüncülüğe layık görüldü.

Aileleri arıcılıkla uğraşan Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri Betül Düdün ve Melek Danacı, arılara karşı özel ilgisi olan edebiyat öğretmeni Hasan Avcı ile kulak çınlamasını önleyecek bir proje geliştirdi. Ekip, projede arıların kovanlarında duydukları farklı sese karşı yaydığı frekansı model aldı. İnepo Çevre Olimpiyatı'ndan 4 altın madalyayla dönen proje, 13-18 Mayıs arasında ABD'de yapılan 'Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda Türkiye'yi temsil etti. 68 ülkeden bin 576 projenin yarıştığı finalde 4. seçildi. Önemli bir başarı elde ederek Türkiye ve Edirne'nin gururu olan öğrenciler, İl Milli Eğitim Müdürü ile birlikte Edirne Valisi Gökhan Sözer'i ziyaret etti.

Öğrencilerin dünya çapında elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getiren Sözer, tedavisi olmayan kulak çınlamasını önleyen projenin Amerika'dan patent teklifi aldığını söyledi. Başarının meslek lisesi ve devlet okulunda elde edilmesinin önemine işaret etti.

Öğrencilerden Betül Düdün de kulak çınlamasına karşı hastalara yan etkileri olan ilaçlar reçete edildiğini ve bu sese alışmaları gerektiğinin söylendiğini belirterek şu bilgileri verdi: "30 hastamız vardı. Bunların 26'sında tam sonuç aldık. 4 hastamızda sonuç alamadık. Üçünde duyum bozukluğu oldukça yüksekti. Bir tanesinin de arıya karşı alerjisi vardı."

Arıların farklı sesi bastırması model oldu

Tedavisi mümkün olmayan kulak çınlamasını tedavi üzerinde çalışan öğrenciler, arıların yaydığı sinyaller ve ses frekanslarıyla kovanlarındaki farklı sesleri etkisiz hale getirdiğini tespit etti. Bu frekansların, kulak yapısını onarıcı bir yönü bulunduğunu belirledi. Bunun üzerine 'Manyetik Rezonans Arı Kulaklığı' adını verdikleri projeyi geliştirdi. Proje, 30 hasta üzerinde denendi. Aşırı işitme kaybı olan ve arı sesini duymayacak 3 hasta ile arılara karşı fobisi bulunan bir hasta dışında yüzde yüze yakın başarı sağlandı. Projede özel olarak seçilen arılar, kişiye göre geliştirilen bir kulaklığın içine yerleştiriliyor. Arılar, kulak çınlamasını antenleriyle algılıyor. Bunun üzerinde ses frekansı yollayarak çınlamayı etkisiz hale getiriyor. Bu sayede kişi çınlamayı duymaktan kurtulmuş oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber