400 Kapadokyalı çocuk Dünya Mirasını tanıdı

Dünya Mirası Çevreci Eğitim Programı kapsamında, Nevşehir'den seçilen 400 ilköğretim öğrencisine 'Dünya Mirası' listesinde yer alan Kapadokya hakkında bilgi verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenciler, Avanos ilçesinde bulunan Zelve Ören Yeri'ni de gezdikten sonra aldıkları izlenimlerle çevre konulu resimler yaptı.

Kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2018'de elektronik sektörünün bir numaralı çevreci inovasyon şirketi olmayı hedefleyen Panasonic, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) ile gerçekleştirdiği etkinlikte, Nevşehir merkez Cumhuriyet ve Yunus Emre İlköğretim okullarından seçilen 400 çocuğa, Dünya Mirası listesinde yer alan bölgelerin korunma yollarını anlattı.

NEVŞEHİRLİ ÇOCUKLAR DÜNYA MİRASI'NI ÖĞRENDİ

Panasonic ile UNESCO'nun birlikte gerçekleştirdiği ve Panasonic'in ilköğretim öğrencilerine yönelik çevreci eğitim programı ?Okulumuz Yeşil'in kardeş projesi niteliğindeki 'Dünya Mirası Çevreci Eğitim Programı'nın bu yılki duraklarından biri, 10 adet Dünya Mirası'na ev sahipliği yapan Türkiye oldu. 22-23 Mayıs tarihlerinde Kapadokya'da yapılan etkinlik kapsamında, Nevşehir'den gelen 400 öğrenci, Dünya Mirası hakkında genel bilgiler edindi ve gruplar halinde 1 saatlik eğitim aldı. Kapadokya'daki Zelve Açık Hava Müzesi'ni ziyaret eden çocuklar, gezip gördükleri yerlerde yaşadıklarını Panasonic Lumix fotoğraf makineleri ile kaydetme imkanı da buldu.

Dünya Mirası Çevreci Eğitim Programı dolayısıyla Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bulunan Turgut Özal Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Törene; Ürgüp Kaymakam Vekili Mesut Yakuta, Panasonic Türkiye Genel Müdürü Ahmet Telatar, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Nevşehir Müze Müdürü Murat E. Gülyaz, Panasonic Temsilcisi Ceren Öner, Panasonic Japonya Çevre Projeleri Sorumlusu Yoko Kanai ile birlikte öğrenciler katıldı.

Burada, Panasonic Temsilcisi Ceren Öner tarafından katılımcılara Dünya Mirası Çevreci Eğitim Programı ve Dünya Kültürel Mirası konularında sinevizyon aracılığı ile bilgi verildi. Panasonic Japonya Çevre Projeleri Sorumlusu Yoko Kanai ise konuşmasında, ?Panasonic ile dünya mirasına sahip çıkıyoruz. Türkiye'ye ve Kapadokya'ya ilk gelişim. Kapadokya'nın kültürel ve doğal varlıklarına hayran kaldım. Burada yaşayanları kıskandım.? diye konuştu.

Sonrasında, öğrenciler, gruplar halinde otobüslerle Avanos ilçesinde bulunan Zelve Ören Yeri'ne götürüldü. Burada öğrenciler, benzersiz doğal güzellikler içerisinde eğlenceli ve bilgilendirici saatler yaşadı. Öğrenciler, öğrendikleri bilgileri ve yaşadıkları eğlenceli deneyimi gezi sonrası yaptıkları sunumlarda aktardılar.

27 BİN ÇOCUĞA ÇEVRE BİLİNCİ AŞILANACAK

Gezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Panasonic Türkiye Genel Müdürü Ahmet Telatar, şunları söyledi: ?Ülkemiz, birçok dünya mirasını barındırmasıyla oldukça şanslı bir konumda. Genç nesillerimizin bu değerleri tanıması ve korunmasına dair yapılanları öğrenmesine yönelik bu anlamlı projeye Panasonic olarak destek vermekten çok mutluyuz. Dünyamızın ender güzelliklerinin ve en önemlisi çevrenin korunması konusunda sergilediğimiz küresel seferberlik kapsamında yeni projeler düzenlemeyi sürdüreceğiz. Özellikle 7-11 yaş arasında bulunan çocuklara ulaşarak çevre bilinci oluşturmak istiyoruz. Burada, dünya harikası peribacaları arasına atılmış çöpleri, üzerine çıkarak fotoğraf çektirenleri, çizenleri görüyoruz. Çocuklarımıza bunların ne denli kötü şeyler olduğunu, çevreyi korumanın önemini aşılmak istiyoruz. Hedefimiz, 27 bin çocuğa ulaşmak. Bunun 10 binine geçtiğimiz yıl ulaştık. 2012 ve 2013 yıllarında da kalan 17 bin çocuğa ulaşmayı planladık.?

ÖĞRENCİLER ÇEVREYE DUYARLILIK İSTEDİ

Dünya Mirası Çevreci Eğitim Programı kapsamında eğitim aldıktan sonra Zelve Ören Yerini gezen Yunus Emre İlköğretim Okulu 5-A sınıfı öğrencilerinden Melike Açıkgöz ve İlayda Toprakçıer, dünyada yaşayan bütün insanların çevreye ve doğaya sahip çıkmalarını istedi.

Kapadokya'da bulunan peribacalarına gelen ziyaretçilerden bazılarının hoyratça davrandıklarını gördüklerini belirten öğrenciler, ?herkes duyarlı olmalı. Peribacalarının üzerine çıkmamalı, çizmemeli, çöp atmamalı. Onları koruyarak, gelecek nesillere bırakmalı. Biz de bu şekilde davrananları uyarmaya, çizeceğimiz resimleri uygun yerlere asarak uyarmaya çalışacağız.? dediler.

Gezi sonrası tekrar Ürgüp ilçesinde bulunan Turgut Özal Kültür Merkezi'ne dönen öğrencilere öğle yemeği ikram edildi. Sonrasında ise programda öğrendikleri bilgileri kaydedebilecekleri 'Çevreci Resimli Günlük'ler dağıtıldı. Öğrenciler, dolduracakları Çevreci Resimli Günlükler ile daha sonra Türkiye çapında yapılacak yarışmaya katılıp okullarını temsil edebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber