Okula KDV indirimi çok zor

Haber Giriş : 16 Haziran 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik'in özel okullara KDV indirimi müjdesi, bilmeceye döndü. Unakıtan: Önce IMF'ye soralım. Babacan: Zaten indirim yapılmıştı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, özel okullara uygulanan KDV'nin yüzde 8'den 1'e kadar düşürüleceği müjdesi havada kaldı. Devlet Bakanı Ali Babacan, eğitimde KDV'nin zaten bir süre önce yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğine işaret ederken, "Eğitimde yeni bir KDV indirimi hükümette tartışılmış değil" diye konuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu tür indirimlere sıcak baktığı, ancak IMF ve bütçe dengeleri nedeniyle son kararın olumsuz olacağı öğrenildi.
Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında yapılan değerlendirmenin ardından, Milli Eğitim Bakanı Çelik imzasıyla Maliye Bakanlığı'na 'özel okullarda ücret düşürme paketi' ile ilgili bir mektup gönderilmişti. AKP iktidarının özel okullara teşvik amacıyla planladığı uygulama paketinin amacı ve içeriği şöyleydi:

Çelik'in mektubunda yer alanlar

Özel eğitim sektörünün sistem içinde yüzde 1.9 olan payı yüzde 10'lara çekilecek.

Maliye Bakanlığı 2004 yılında özel öğretim kurumlarının KDV, kurumlar ve gelir vergisi olarak ödediği toplam 30 milyon YTL'lik vergiden vazgeçecek..

Özel okulların yanı sıra kurs ve dershane ücretlerinde halen yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1'e kadar indirilecek.

Çocuğunu özel okulda okutan memur ve işçilerin ödediği eğitim ücretlerininin tamamı gelir vergisinden düşürülecek.

Özel okulda çocuk okutan velilere çocuğunun okuduğu öğrenim süresi boyunca faizsiz kredi verilecek.

Belediye, il özel idareleri ve diğer kurumlar, resmi okullara tanınan hak ve istisna, tarife, resim ve harçlarla ilgili esasları özel okullara da uygulayacak. Elektrik, su ve yakıt parasını halen ticari tarifeden ödeyen özel okullar, önemli bir indirim elde edebilecek.

1 Ocak 2004'ten sonra açılan özel okullar için geçerli olan ve bu okulların ücretlerinde önemli düşüş getiren 'kurum ve gelirler vergisinden beş yıl süreli istisna' uygulaması, bütün özel okullar için sürekli olacak.

Özel eğitim kurumlarından her yıl alınan ruhsat harcı, açılış sırasında bir defaya mahsus olarak alınacak.

Yatırım indirimleri özel okullarda yüzde 100 olarak uygulanacak.
Öte yandan Maliye Bakanlığı'nın bu konudaki taleplere sıcak baktığı, ancak bütçe dengelerini etkileyecek bir gelirden vazgeçilmesini gerektirdiği için IMF'den 'olur' alınmadan herhangi bir adım atılamayacağı belirtildi. Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Babacan da, IMF heyetiyle gözden geçirme çalışmalarının bittiğini ilan ettiği basın toplantısında, KDV indiriminin düşünülmediğini açıkladı. Devlet Bakanı Ali Babacan, özel okullar için KDV'nin kısa süre önce yüzde 18'den 8'e düşmüş olmasını gerekçe gösterdi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber