Lisanslı harita kadastro mühendislik büroları geliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2005 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkındaki Yasa Tasarısı' kanunlaştı.

Yasaya göre kadastro teknik hizmetleri, 'Lisanslı harita kadastro mühendislik büroları' aracılığıyla yürütülecek. Ayrıca lisansların verilmesi ve iptal edilmesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkili olacak, bunlarla ilgili kayıtlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tutulacak. Yasada bazı teknik değişiklikler yapılırken, cezalar konusunda da yeni TCK'ya uyum sağlandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yasa Tasarısı' müzakere edilerek yasalaştırıldı.

Yasaya göre, kadastro teknik hizmetlerinin yerine getirilmesi için lisanslı harita kadastro mühendislik büroları kurulacak. Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tabii olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tabii olan işlemlerin yapım sorumluluğu, lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarınca yerine getirilecek. Ancak, kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer yasalar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve yetkileri devam edecek.

Lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının açılıp işletilmesi, yapılacak sınavda başarı gösteren lisans sahiplerine ait olacak. Sınav, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın görüşü alınarak hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde yapılacak.

LİSANS SAHİBİ OLMANIN ŞARTLARI

Yasaya göre, lisans sahibi olabilmenin genel şartları şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Kamu haklarından mahrum bulunmamak. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. Taksirli suçlar ve yasada yazılan suçlar dışında, tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak. Devlet memurluğundan çıkarılma cezası almamış olmak."

Yine aynı yasaya göre lisans sahibi olabilmenin özel şartları ise şöyle:

"Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'na kayıtlı bulunmak.
Kamu veya özel sektörde harita ve kadastro mühendisi olarak en az 5 yıl çalışmış olmak.
Başvuru tarihinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası hükümleri uyarınca meslekten geçici men cezası veya ihraç cezası almamış olmak.
10 bin YTL tutarındaki teminatı bankaya yatırarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adına bloke ettirmek.
Lisans sınavında başarılı olmak."

BİLGİ VE BELGELER

Yasaya göre, lisansların verilmesi ve iptal edilmesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkili olacak, bunlarla ilgili kayıtlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tutulacak.

Kadastro müdürlüklerince yürütülen kadastro teknik hizmetlerinin yıllık işlem hacmi baz alınmak üzere, lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının nerelerde kurulacağı ve sayıları ile bu büroların yetki alanları, sahip olmaları gereken asgari personel, araç, demirbaş ve teknik donanımının neler olması gerektiği hususları düzenlenecek yönetmelikte belirlenecek.

Lisans sahiplerine çalışma konuları ile ilgili bilgi ve belgelerin ücret karşılığı verilme esasları yönetmelikte belirlenecek. Bu bilgi ve belgeler üçüncü şahıslara verilemeyecek.

Lisans sahibi, görevine fiilen başlamadan önce, sulh hukuk mahkemesinde görevini doğru ve tarafsız olarak yürüteceğine, yasa hükümlerine ve ilgili mevzuata aykırı hareket etmeyeceğine ve ettirmeyeceğine dair yemin edecek.

Bu düzenleme kapsamında yapılan iş ve işlemlerden, tescile tabii olmayanların yapım ve kontrolünden, tescile tabii olanların yapımından ise lisans sahibi kişi sorumlu olacak. Lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarında, hizmetleri yapmakla yetkilendirilenler Türk Ceza Yasası'nın uygulanmasında, 'devlet memuru' sayılacak ve büroların işlemlerinden dolayı zarar, kusuru bulunana rücu edilecek. Lisans sahibi, lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'na büro tescillerini yaptırmak zorunda olacak.

Lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu açmak için, belirtilen şartların kaybedilmesi veya bu şartları taşımadığının sonradan anlaşılması durumunda lisans iptal edilecek.

Temin edilen bilgi ve belgeleri üçüncü şahıslara verenler, büro tescilini yaptırmayanlar, kayıt ve defterleri tutmayanlara suç daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber