Şişmanlıktan kurtulmak için en iyi yöntem haftada 1 kilo vermek

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, obezitenin dünyanın ortak sorunu haline geldiğini hatırlatarak, şişmanlığın kişinin hem sağlığını hem de sosyal hayatını olumsuz etkilediğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, obezitenin dünyanın ortak sorunu haline geldiğini hatırlatarak, şişmanlığın kişinin hem sağlığını hem de sosyal hayatını olumsuz etkilediğini söyledi. Özgök, ?Kulaktan dolma bilgiler yerine uzman kontolünde kilo vermek daha doğru. Haftada birkaç kilo verdiren diyetlerden uzak durulmalı, zayıflamada sağlıklı olan yöntem haftada bir kilonun üzerine çıkmamaktır.? dedi.

Acıbadem Adana Hastanesi, Adana Halk Sağlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle organize edilen çalışma ile yatılı ilköğretim okullarında öğrenim gören 3 bin öğrenciye 'Obezite Okulu'nda ders verildi. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, yetişme çağında olan lise öğrencilerine, birçok hastalığa davetiye çıkaran şişmanlık ve yapılan yanlış diyetlerle ilgili bilgi verdi. Özgök, fazla kilo ve bunun ileri derecesi olan obezitenin birçok insanın ortak derdi olduğunu, bu durumun sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkilediğini anlattı.

Sadece fiziksel değil, sağlıklı olmak için de fazla kilolardan kurtulmak gerektiğine dikkat çeken Özgök, ''Peki var olan fazla kilolardan kurtulmak için neler yapmamız gerekiyor? Bunun için öncelikle kişinin ne kadar kilo vermesi gerektiğinin saptanması gerekir. Bunu belirlemede kullanılan en yaygın yöntem ise beden kitle indeksidir (BKI). Bu değer; bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur. BKI'nın 25-29,9 arasında olması kişinin kilolu olduğunu, 30 ve üzeri olması ise obez olduğunu gösterir.'' dedi.

"DİYET KİŞİYE ÖZELDİR"

Her bireyin vücut yapısı ve metabolizmasının aynı olmadığını hatırlatan Özgök, bu sebeple herhangi birinin zayıflamasını sağlayan diyet programının başkasında aynı sonucu veremeyebileceğini ifade etti. Özgök, şunları söyledi: ''Bu sebeple kulaktan dolma bilgiler yerine uzman kontolünde kilo vermek daha doğrudur. Bunun yanı sıra haftada birkaç kilo verdiren diyetlerden de uzak durmak gerekir. Zayıflamada sağlıklı olan yöntem haftada bir kilonun üzerine çıkmamaktır. Yani kilo vermede sınırları zorlamamak gerekir.''

Yaz mevsimiyle birlikte daha fazla gündeme gelen zayıflama programlarında aşırıya kaçılmasının çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini kaydeden Özgök, zayıflarken haftada bir kilonun üzerine çıkılmamasını tavsiye etti.

"BESLENME ALIŞKANLIKLARIMIZI DÜZENLEMELİYİZ"

Özgök, kişiyi fazla kilolarından kurtarırken, yaşını, boyunu, cinsiyetini, kilosunu, yaptığı fiziksel aktiviteleri, diyabet, kolesterol, tansiyon, eklem rahatsızlıkları gibi hastalıklarının bulunup bulunmadığı ve sosyo ekonomik durumunu dikkate alarak diyet programı hazırladıklarını ifade etti. Diyetin mutlaka kişiye özel olması gerektiğini vurgulayan Özgök, ''Sağlıklı kilo verme programının temel ilkesi enerji, karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin ve mineral yönünden yeterli olması ve aynı zamanda bireyin beslenme alışkanlıkları ile de örtüşmesidir.'' diye konuştu.

"KİLOYU KORUMAK ÖNEMLİ"

Özgök, sağlıklı bir sonuç almak için haftalık kilo kaybının 0,5-1 kilogram arasında olmasını istedi. Özgök, şöyle devam etti: ''Kiloların vücuttaki fazla yağlardan olması çok önemlidir. Bunun belirlenmesi için 'Bioelektrik Empedans Sistemi' denilen ve vücut bileşimini analiz eden özel bir tartı kullanıyoruz. Bu alet sayesinde verilen kiloların yağ dokusundan mı yoksa kas dokusundan mı olacağı belirleniyor ve kişilerin beslenme programlarını buna göre düzenliyoruz.''

Kilo vermek kadar verilen kilonun korunmasının da önemli olduğunu vurgulayan Özgök, ''Kişiye özgü hazırlanan beslenme programı ile takip edilen hastalara kaybettikleri kiloları nasıl korumaları gerektiğini öğretiyoruz. Kaybedilen kiloların geri alınmaması, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması ve bunun yaşam tarzı haline getirilmesi çok önemli.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber