Prof. Dr. Atamanalp: 10 numaralı yağın yakıt olarak tüketimi engellenmeli

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, 10 numaralı yağın yakıt olarak tüketiminin mutlaka engellenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2012 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhammed Atamanalp, yaptığı açıklamada, ağır vasıtalarda ekonomik olması nedeniyle motorin yerine madeni yağların kullanılmasının çevreyi ciddi ölçüde tehdit ettiğini belirtti.

Bu yağların yanmaları sonucu çıkan zehirli gazların atmosferi kirletmelerinin yanında farklı şekillerde su kaynaklarına ulaşarak sucul ekosistemlerde önemli zararlara neden olduklarını ifade eden Atamanalp, ?Bileşimlerinin yoğun olması nedeniyle çok düşük konsantrasyonları dahi suların evsel ya da tarımsal amaçlı kullanımını engellemektedir. Bu yağlar su üzerinde oluşturdukları film tabakası ile suyun ışık geçirgenliklerini azaltarak sular için hayati öneme sahip fotosentezi engellenmektedir.? dedi.

Madeni yağların sucul canlıların solungaçlarını deforme ederek solunum yapmalarına da mani olduklarını ifade eden Atamanalp, ?Balıklar su içerisinde bulunan kirletici maddeleri solungaçları ile gıdaları ya da derileri ile bünyelerine aldıktan sonra bunları kas dokularında biriktirmektedirler. Bu dokular balıkların insanlar tarafından tüketilen kısımları olduğundan sonuçta bu kirleticiler insanlara ulaşmaktadır. Dolayısıyla su canlılarında görülen olumsuzluklara kayıtsız kalınmamalı bunların bir müddet sonra insanlarda sağlık problemlerine neden olacağı bilinmelidir." ifadelerini kullandı.

Madeni yağlar ve petrol kirliliğinin gelişmiş ülkelerde çok önemsendiğine ve su kirliliği içerisinde önemli bir başlık olarak ele alındığına dikkat çeken Atamanalp, Türkiye'deki bu denli bilinçsizce tüketimin ise kaygı verici olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber