Başbakanlık ile İçişleri Bakanlığı arasında 'yetki krizi'...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 08:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hiyerarşimizi sarsmayın

Başbakanlık ile İçişleri Bakanlığı arasında 'yetki krizi'... Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, il ve ilçe insan hakları kurullarının başkanlık ve sekreterya görevinin İçişleri Bakanlığı'nca, bakanlığa bağlı 'il hukuk müdürleri'ne verilmesi üzerine sert bir yazı yazarak, 'Başbakanlık, İçişleri'nin amiridir. Başbakanlık'ın yönetmeliği İçişleri'nin üzerindedir. Böyle bir uygulama yetki tecavüzüdür ve Başbakanlık'ın hiyererşasini sarsar' dedi.

İKİ FARKLI YÖNETMELİK

İki kurumu karşı karşıya getiren gelişme, İçişleri Bakanlığı'nın 8 Haziran 2011'de yayınladığı 'Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nin bir maddesinden kaynaklandı. Yönetmeliğin, Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü'nün görev ve yetkilerini düzenleyen 21'inci Maddesi'nde, 'İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği Kurulun sekretarya hizmetlerini yürütmek' hükmü yer aldı. Buna karşın 2003'te yayınlanan Başbakanlık Yönetmeliği'nde insan hakları kurullarına illerde vali ya da vali yardımcısının, ilçelerde de kaymakamların başkanlığı edeceği, sekreterya görevinin de yazı işleri müdürlerine bırakıldığı hükmü yer alıyor.

VALİLER ZORDA KALDI

Her iki yönetmelik arasında ikilem yaşayan valiler, açmazdan çıkamayınca 'hangi yönetmeliğe uyacağız' diyerek Başbakanlık'tan görüş istedi. Bunun üzerine Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Hukuk Müşavirliği 18 Mayıs'ta valiliklere hitaben kaleme aldığı yazıda, il ve ilçe insan hakları kurullarının çalışma yöntemiyle ilgili yasal ve anayasal mevzuat anımsatılarak, Başbakanlık'ın bu konuda yayınladığı yönetmeliğin maddeleri sıralandı. Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber