Kastamonu Belediyesi'nden engelliler için örnek çalışma

Kastamonu Belediyesi'nce engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla bir dizi çalışma yürütülüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu Belediyesi'nce engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla bir dizi çalışma yürütülüyor. Geçtiğimiz yıllarda engelli vatandaşlar için birçok çalışmaya imza atan Belediye Başkanlığı bu kez 5378 Sayılı Özürlü Haklarına İlişkin Kanun ve ilgili Yönetmelikler çerçevesinde çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Geçtiğimiz yıllarda şehir içindeki tüm yol ve kaldırımlara engelli rampaları koyan belediye, şimdi de mevcut rampaları yeniden ele alarak standartlara uygun olmayan rampaları standartlara uygun hale getiriyor. Karaçomak Deresi boyunca yürüme engelli vatandaşlar için yapılan rampaları yeniden düzenleme çalışmaları devam ederken çalışmaların tüm şehir geneline yayılacağı bildirildi. Belediye tarafından yürütülen çalışmalarda görme engelli vatandaşlar da düşünülerek kaldırımlara, görme engelliler için özel olarak tasarlanmış parke taşları döşenmeye başlandı. ?Hissedilebilir Yüzey? adı verilen ve görme engellilerin günlük yaşamında rahat hareket etmeleri için tasarlanmış polimer esaslı kabartmalı yüzey ürünlerinden oluşan parke taşları bundan sonra yapılacak tüm kaldırım çalışmalarında kullanılacak. Ayrıca aynı çalışmanın zamanla şehir merkezindeki eski kaldırımlarda da uygulamaya geçirileceği öğrenildi. Kastamonu Belediyesi'nin görme engellilere yönelik çalışmaları içerisinde ?Kabartma Yönlendirme ve Bilgilendirme Levhaları? da bulunuyor. Hem görme engellilere, hem de görme engeli bulunmayanlara yönelik tasarlanan, çevre ile ilgili bilgileri kabartmalı bir şekilde Latin ve Braille Alfabesi ile belirten, sembol, yazı, plan gibi her türlü uygulamayı istenilen ebatlarda gösteren özel alaşımlı malzemeden üretilen levhaların önümüzdeki günlerde belirlenen bölgelere yerleştirileceği kaydedildi. Görme engelli vatandaşların yönlerini bulmalarını ve çevreleri hakkında bilgi edinmelerini sağlayacak olan Kabartma Yönlendirme ve Bilgilendirme Levhaları, engellilerin hayatına büyük kolaylık getirecek.

Yürüttüğü tüm çalışmalarda engellilerin hayatını kolaylaştırmayı düşünen Kastamonu Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak yer altı tuvaletini engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde projelendirdi. Cumhuriyet Meydanında yapılacak olan ve ilimizde bir ilki oluşturacak engelli tuvaleti, bundan sonra yapılacak olan tuvaletler için de bir örnek teşkil edecek.

Belediyece, önümüzdeki günlerde yine engellilere yönelik olarak şehrin belirli bölgelerinde ?Yardım Kuleleri? oluşturulacak. Engelli bireyin yardım alacağı bir nokta görevi gören yardım kuleleri, üzerindeki telefon ahizesini kaldırarak programlanmış numarayı arama ve yardım talebinde bulunma imkanı sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber