Anayasa'da değişiklik öngören yasa yarın görüşülecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2005 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ederek TBMM'ye gönderdiği Radyo ve Televizyon Üst Kurul'na (RTÜK) üye seçimini düzenleyen Anayasa değişiklik yasasının 2. tur oylaması, yarın TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak.

Yasa, RTÜK'ün 9 üyeden oluşmasını ve üyelerinin, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısı esas alınarak TBMM Genel Kurulu'nca seçilmesini öngörüyor. Yasanın ilk tur görüşmeleri, geçen hafta yapılmıştı. TBMM İçtüzüğüne göre 2. tur görüşmede, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülebiliyor. 1. turda üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında, 2. turda önerge verilemiyor.

AK Parti ve hükümet, yasanın aynen kabul edilmesi eğilimindeyken, CHP de yasaya destek veriyor. Bu çerçevede yarın yapılacak 2. tur görüşmenin sonunda yasanın tümünün kabulü, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün olacak. Oylamada 330'un altında kabul oyu verilmesi durumunda, Anayasa değişikliği reddedilecek. 330-367 arasındaki kabul oyu, değişikliğin halkoyuna götürülmesine yol açabilecek. 367 ve üzerindeki kabul oyu ise Anayasa değişikliğinin kabul edilmesini sağlayacak. Cumhurbaşkanının Anayasa değişikliğini halkoyuna götürme yetkisi bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber