Bebek ölümlerinin bir benzeri daha önce KTÜ'de yaşanmıştı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2005 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edirne'de Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Bebek Ünitesi'nde yaşanan bebek ölümlerinin bir benzeri, 2002 yılında Trabzon'daki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde yaşanmıştı.

Konuyla ilgili olarak konuşan KTÜ Tıp Fakültesi Yeni Doğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, KTÜ Tıp Fakültesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'nde tedavileri sürdürülen 9 bebeğin, 7-9 Mart 2002 tarihlerinde, çeşitli rahatsızlıkların yanı sıra 'Sepsis' olarak bilinen kana mikrop karışması nedeniyle de hayatlarını kaybettiğini hatırlattı. Prof. Dr. Aslan, bu tür olayların her zaman yaşanabileceğini ve hiçbir doktorun hastalarının ölmesini istemeyeceğini belirterek, ''Biz o günleri hatırlamak bile istemiyoruz. O konularla ilgili gündeme gelmek de istemiyoruz. Basının bu konuları işlerken biraz duyarlı olması lazım. Çünkü bu tür olaylar, ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde de yaşanabiliyor. Bu ülkelerde böyle bir sorun çıktığı zaman konu hemen basına yansımaz. Önce bilim kurulları toplanır, ilgili merciler toplanır, gerekli araştırmalar yapılır. Daha sonra basına demeç verilir. Bizde de böyle yapılması lazım" dedi.

KTÜ'de bebek ölümleri yaşandığında herkesin kendilerine şüpheyle baktığını hatırlatan Prof. Dr. Aslan, "Biz o zaman, 15-20 gün servisi kapattık, yeniden her şeyi değerlendirdik. Her şeyi araştırdık ama bir hata bulamadık. Aşırı hasta yoğunluğu ister istemez bu tür sonuçları doğuruyor. O dönemde 20 gün servis kapandığında, bize gelmesi gereken bebekler başka hastanelerde öldü. Bana göre bebekler resmen yollarda öldü. Çünkü gidecekleri başka yer yoktu. Buradan Samsun'a, Erzurum'a kadar; Trakya'da, İstanbul'a kadar gidecek başka yer yok. O yüzden, meslektaşlarımı savunmak için söylemiyorum ama biraz duyarlı davranmak lazım. Oradaki doktorların birçoğunu tanıyorum, hepsi benim arkadaşım. Üzerlerine çok gitmemek gerekiyor'' şeklinde konuştu.

KTÜ Tıp Fakültesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'nde tedavileri sürdürülen 9 bebek, 7-9 Mart 2002 tarihleri arasında, çeşitli rahatsızlıkların yanı sıra, 'Sepsis' olarak bilinen kana mikrop karışması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bebeklerin, 'Pseudomonas' adlı bakteriyi kaptığından şüphelenilmişti. Bebeklerin 3'ünün 'Sepsis', 3'ünün eşlik eden ciddi hastalıklarla birlikte 'Sepsis', 3'nün ise 'Sepsis' dışı hastalıklardan kaybedildiği açıklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber