Vali Daşöz, jeotermal patlamaların yaşandığı bölgeyi inceledi

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, 12 gündür jeotermal patlamaların yaşandığı Alaşehir ilçesine bağlı Alkan köyünün Muratlı mevkiinde incelemelerde bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 19:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Daşöz, jeotermal patlamaların yaşandığı bölgeyi gezerek, Türkerler Jeotermal Eneji Arama ve Üretim A.Ş'ye ait sondaj kuyusu proje sorumlusu Jeoloji Mühendisi Metin Yazmaz ve Amerikan Jeoloji Mühendisi Alan Bailey'den püskürmeler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Jeoloji Mühendisi Metin Yazım, "12 gün önce 1011 metrede çalışmalar sürerken meydana gelen patlamalar 750 - 1011 metre arasındaki deprem faylarında oluşmuştur. 69 depremi kırıkarıyla irtibatlı olan bu patlamalar, basınçlar boru altına alınarak önlenebilecektir. Kuyuda herhangi bir çalışma olmadığı için 8'er saatlik periyotlar halinde devam ediyor. Gazı biriktiriyor, püskürttükten sonra tekrar sakinleşiyor. Yerin altındaki gaz basınçları ve gaz girişleri azaldı. Bundan sonra patlama olacağını düşünmüyoruz. 12 günden beri yüzeye gelen bu gaz biraz azaldı. 2 güne kadar başlayacağımnız sondaj faaliyetleriylede sorun olan yerler çimento ile kapatılıp bunlar önlenecek" dedi.

"PATLAMALARIN 3-4 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMEN KESİLECEĞİNİ UMUYORUZ"

Amerika'dan gelen ve jeotermal alanda dünya çapında önemli çalışmalar yapan Geothermal Resource Group Şirketi Jeoloji Mühendisi Alan Bailey ise, "Bu tür patlamalar aslında doğalgaz ve petrol sondajlarında karşılaşılır. Bunlar olağan görülebilir, ancak bu tür çalışmalarda da yaşanabiliyor. Endonezya ve Yeni Zelanda'da bu tür olaylarla karşılaşabiliyoruz. Dördüncü patlama, bu tür patlamalarda yaşanan en kötü türlerinden birisi. Ancak bu kuyudaki patlama normale dönmüş durumdadır. Arkadaşlar gerekli çalışmaları yerinde yapmışlar.3-4 gün içerisinde tamamen kasileceğini umuyoruz" diye konuştu.

"ZARARLARI KARŞILANACAK"

Yetkililerden bilgi alan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, bölgede çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, önceliğin can güvenliği olduğunu kaydetti. Daşöz, "Buradaki patlamaların herhangi bir can kaybı yaşanmadan bertaraf edilmesi hepimizin arzusudur. Şirket bu doğrultuda çalışmalarını yapıyor. Amerika'dan bile teknik eleman getirtti. Özel İdare ve MTA'dan da incelemeler yapılıyor. Zirai açıdan zarar gören üreticilerimizin de zararlarının tamamı karşılanacaktır. Bununla ilgili teknik tespitler yapılacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber