Bu yasa memuru bitirir

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'na tepki gösteren memurlar, açlık eylemi yapmaya hazırlanıyor. Meclis Genel Kurulu'nda tasarının görüşmelerine başlanması halinde BASK'a bağlı 8 sendika başkanı açlık eylemi yapma kararı aldı. BASK Genel Başkanı Resul Akay, tasarının Genel Kurul'da görüşmeleri bitene kadar açlık eylemini sürdüreceklerini söyledi.

Memurlara ve emeklilere hayatın zehir edildiğini savunan Akay, ?Hükümet, bu tasarı ile memurların kazandığı ne varsa, tamamına göz dikmiştir. Memurları ve emeklileri diri diri mezara koymayı amaçlamaktadır? iddiasında bulundu. Tasarının yasalaşması ile birlikte memur ve emeklilerin temel kazanımlarının tümünü kaybedeceğini iddia eden Akay, şöyle konuştu: ?Memur ve emeklilerinin hayatı harabeye ve viraneye dönecektir. Emekli kesintileri brüt maaştan yapılacak. Yürürlükteki mevzuat uyarınca, memurların ek göstergelerine göre, maaşının belirli bir kısmından Emekli Sandığı keseneği yapılmaktadır. Tasarıya göre, memurun brüt maaşının tamamından kesinti yapılacağından, net maaşı azalacaktır.?

Emekli maaşları düşecek

Emekli aylığı bağlama oranının düşürüldüğünü de ileri süren Akay, ?Yürürlükteki mevzuat uyarınca, 25 yıl çalışan bir memurun en son aldığı aylığın yüzde 75'i emekli aylığı olarak bağlanmaktadır. Tasarıya göre, aylık bağlama oranı, 2015 yılına kadar her yıl için yüzde 2.5, 2015 yılından sonra ise her yıl için yüzde 2 olmak üzere kademeli olarak önce yüzde 62.5'a, ardından yüzde 50'ye düşecektir? diye konuştu.Emekli aylıklarının düşeceğini de savunan Akay, ?Örneğin, halen 25 yıllık hizmeti olan ve 600 YTL üzerinden emekli sandığına prim ödeyen bir kamu görevlisi, beş yıl daha çalışarak emekli olması durumunda yürürlükteki mevzuata göre, 881 YTL kazanç üzerinden 705 YTL emekli aylığına hak kazanacak iken, tasarıya göre 5 yıl daha çalışıp ortalama 759 YTL üzerinden 682 YTL emekli aylığı alabilecektir. Buradaki aylık kaybı 23 YTL'dir? dedi.

Mezarda emeklilik

Mezarda emekliliğin geldiğini iddia eden Akay, ?Yürürlükteki mevzuat uyarınca kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır. Tasarıya göre, emeklilik yaşı 2035 yılından itibaren kademeli olarak kadın ve erkeklerde 68'e yükseltilmektedir. Bu durumda hiç kimse emekli olamayacağı için, devletin emekli aylığı ödemesine gerek kalmayacaktır? diye konuştu. Zorunlu emekliliğin dayatıldığını kaydeden Akay, çalışılan süre arttıkça kayıpların da artacağını belirterek, ?Emekliliğe hak kazanmış olanlar, kayıplarını azaltmak için emekli olmak zorunda kalacaklardır? ifadesini kullandı.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber