Hakem heyetindeki akademisyen memurlar.net'e konuştu
Dünün en sıcak konularından birisi Kamu Görevlileri Hakem Heyetindeki görüşmelerdi. Bilindiği üzere görüşmelerde 2012 yılı için 4+4 zam kararı alınmıştı. Zam kararındaki bir detay, zam kadar ilgi gördü. İddialara göre Memur-Sen'in önerdiği akademisyen üyelerden olan Gazi Üniversitesinden Doç. Dr. Aydın Başbuğ, 4+4 kararı alınırken hükümet üyeleri ile beraber hareket etmişti. Bu bilgiyi de dün memurlar.net ziyaretçileri ile paylaşmıştık.
Ancak bugün bazı yerlerde, oylamanın 7-4 değil 6-5 olarak sonuçlandığına dair Hakem Kurulu heyeti kararının son sayfasının imza tutanağı yayımlanmıştır.
Memurlar.net olarak, bu durumu önce Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk ile paylaştık. Koncuk, hayatının hiçbir döneminde yalan bir şey konuşmadığını, 4+4'e kabul oyu veren akademisyenin gecenin ilerleyen saatlerinde oyunu geri çektiğini belirtti. Koncuk "Eğer Doç. Aydın bey 4+4 e toplantının başlangıcında kabul oyu vermemiş ise ben Kamu-Sen Başkanlığından istifa etmeye hazırım. Yaşananlara hem Kamu Sen hem de KESK temsilcisi şahittir. Ayrıca basına gösterilen imza tutanağı görüşmelerin başındaki 4+4 oylamasının değil tüm heyet görüşmelerinin nihai sonuç tutanağıdır" dedi.
Yaşananları öğrenmek üzere, bu kez, Doç. Dr. Aydın Başbuğ'u aradık.
Doç. Aydın bey, görüşmelerin başlangıcında ilk olarak 7,5+7,5 zammının oylandığını ve kendisinin de bu teklifin kabulü yönünde oy vermesine rağmen teklifin 5 e karşı 6 oyla reddedildiğini belirtti. Daha sonra kendisinin 5,5+5,5 zammını teklif ettiğini belirten Doç. Aydın Başbuğ bu teklifin oylanmaya dahi geçilmeden reddedildiğini ifade etti.
Görüşmelerin gidişinde, hakem heyetinin ağırlığını oluşturanların hükümetin iradesine göre karar verdiğini ve hakem heyetindeki oy üstünlüğünün 1 oy farkla hükümet tarafından atanan bürokratlarda olduğuna dikkat çeken Aydın şöyle konuştu:
"Bizim oyların rengi bir şey değiştirmiyordu. Bir iyiniyet ifadesi olarak bu nedenle 4+4 zammına kabul oyu verdim ama amacım hizmet kollarındaki diğer taleplerde olumlu bir şey elde edebilmekti. Ancak daha görüşmeler devam ederken benim ismim basına sızdırıldı, telefonlar almaya başladım. Moralim çok bozuldu. Sonrasında ben toplantıdaki hiç karara doğru dürüst konsantre olamadım. Görüşmeler gece saat 1'e kadar sürdü. O saate kadar olan görüşmelerde toplam 541 talebi, bazen tek tek bazen de benzer konularda olanları beşerli veya altışarlı oyladık. Ancak hepsi de 6-5 ile reddediliyordu. Ne öğretmenlere ek ödeme ne de akademisyenlerin özlük haklarında hiçbir iyi niyet belirtisi gösterilmedi. Otomatiğe bağlanmış bir şekilde 6-5 ile taleplerin bir çoğu reddedildi. Ben de bunun üzerine, görüşmenin sonunda, 4+4 e verdiğim kabul oyunu geri çektim." dedi.
Kendisinin de bir kamu görevlisi olduğuna dikkat çeken Doç. Aydın, kamu görevlileri aleyhine bir niyetinin olamayacağını, 5,5+5,5 zammını kendisinin önerdiğini, kendisi karşı oy verse dahi kararın 6-5 kabul edileceğini, otomatiğe bağlanmış 6-5 karar mekanizmasında en azından hizmet kollarındaki talepler hakkında olumlu bir karar çıkabilmesi için göstermiş olduğu iyiniyet adımının, kamuoyuna bu şekilde yansıltılmış olmasından dolayı üzgün olduğunu belirtti.