Polis kamerasına anketör numarası

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük umutlarla devreye sokulan kameralı izleme sisteminde ilk falso. Kameraların gözetimindeki alanda faaliyet gösteren satıcılar anketör rolü ile işten sıyrılıyor.

Geçtiğimiz hafta hizmete giren Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu Projesi (MOBESE)'ne ilk takılanlar Kadıköy Yazıcıoğlu İş Merkezi'nin önünde satış yapan korsan CD'ciler olmuştu.

Ancak korsan satıcılar yeni teknolojiye uygun bir satış yöntemi geliştirmekte gecikmedi. Kameraların gözetimindeki alanda faaliyet gösteren satıcılar ellerinde bir dosya bulundurarak anketör rolü yapıyor. Sokaktan geçenlere anketör gibi yaklaşan satıcılar, muhatabına anket soruları yerine, ?CD lazım mı?? sorusunu yöneltiyor.

MOBESE geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. MOBESE sistemi ile İstanbul'un 570 noktasına yerleştirilen kameralar sayesinde suç oranının azaltılması hedefleniyor. 300 döner başlıklı kamera ile 270 plaka okuyucu kameradan gelen canlı veriler, İstanbul Emniyeti Komuta Kontrol Merkezi'ndeki 48 görevli tarafından 24 saat takip ediliyor.

Bunlara ilave olarak 200 nezarethaneye yerleştirilen kameralar da 24 saat komuta kontrol odasına görüntü aktarıyor. 3 bin 500 polis aracı da GPRS vasıtasıyla İstanbul Emniyeti MOBESE Komuta Kontrol Merkezi'nden sevk ve idare ediliyor. Yeni sistem devreye sokulalı daha bir hafta oldu. Ancak suç işlemeyi meslek haline getirenler yeni duruma uygun yöntemler geliştirmekte gecikmedi.

Korsan CD satıcılarının merkezi olarak bilinen Kadıköy Yazıcıoğlu İş Merkezi'nin önünde faaliyet gösteren satıcılar anketörlüğe başladı. Ellerinde dosyalarla yoldan gelip geçenlere yaklaşan satıcılar, yolu gözleyen kameralara anketör izlenimi veriyor. Ancak korsan satıcılarının anketörlükle bir ilgisi yok. Muhataplarına ilk söyledikleri şey de ?CD ister misin abi?? sorusu oluyor. Geçtiğimiz hafta devreye giren MOBESE kameralarına ilk takılanlar da yine söz konusu işhanı önünde faaliyet gösteren korsan CD satıcıları olmuştu.

Merkezden verilen talimatı harekete geçen Kadıköy Emniyet Müdürlüğü dört dakika içerisinde olay mahalline varmış ve dört satıcıyı gözaltına almıştı. Korsan satışlarla mücadele konusunda son yıllarda ciddi çalışmalar yapıldı. Korsan ürünlerin satışını yeniden düzenleyen yasa geçtiğimiz yıl yürürlüğe girdi. Yeni yasada satıcılara yönelik cezai müeyyideler artırıldı. Yapılan düzenlemeler sokak satıcılarını önemli oranda azaltsa da korsanı engelleyemiyor. Bunun nedeni de korsancıların yeni düzenlemelere uygun yöntemler geliştirmeleri.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber