Erdoğan: İster bakan ister vatandaş herkes trafik kurallarına uymalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, trafik kazalarından ölümlerin azaltılması için 'ister bakan ister vatandaş olsun' herkesin trafik kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk devletlerinde hiç kimsenin kurallardan azade olmadığını ifade eden Erdoğan, ?İstisnasız herkes trafik kurallarına uymak zorunda. İster bakan olsun ister vatandaş olsun kurallar karşısında herkesin hükmü aynıdır.? dedi. Bu konuda hiç kimsenin istisnası olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, aksi yönde davranış içerisinde olanlara da müsamaha olamayacağını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Ankara Gölbaşı'nda bulunan Vilayetler Evi'nde düzenlenen Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantının başında trafik güvenliğine ilişkin bir sinevizyon sunumu yapıldı.

23 MİLYONUN ÜZERİNDE SÜRÜCÜ 16 MİLYONUN ÜZERİNDE KAYITLI ARAÇ VAR

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki trafik kazaların azaltılmasına ve bu konuda kurumlar arasındaki koordinasyonun yürütülmesine büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye'de 23 milyonun üzerinde sürücü, 16 milyonun üzerinde kayıtlı araç olduğunu açıklayan Erdoğan, Türkiye'nin gelişmesine paralel olarak sürücü ve araç sayısının yılda ortalama 1 milyon arttığını aktardı.

Türkiye'de araç sahibi olmak ve kullanma konusunda yükselen bir eğilim olduğunu belirten Erdoğan, ?Canlı veya cansız ulaşım araçları her dönemde insanların ilgisini çekmiştir. İnsanlar kendilerine yoldaş olarak gördükleri araçla bağ kurmuşlardır. Türk dilinde at ve deve konusunda yüzlerce kelime olması da bu ilginin sonucudur.? dedi.

Atın ve devenin yerini şimdi motorlu araçların aldığını söyleyen Erdoğan, Recaizade Mahmud Ekrem'in Araba Sevdası'ndan beri arabaların Tük kültüründe önemli bir yeri olduğunu kaydetti. Erdoğan, kamyonların arkasında yazılan yazıların dahi kendi çapında külliyat oluşturacak düzeyde olduğunu kaydetti.

ARAÇ SAYISI ARTARKEN ÖLÜ SAYISI AZALDI

Trafikle ilgili bazı rakamları da paylaşan Başbakan, 1990'da 3 milyon 750 bin taşıt olduğu halde 1 yılda trafik kazalarında ölenlerin sayısının 6 bin 300'ü geçtiğini, 2000 yılında araç sayısı 8 milyon 300'e ulaşırken, kazalardaki ölümlerin sayısının 5 bin 500'lere gerilediğine dikkat çekti. Araç sayısı artmasına rağmen ölüm oranının düştüğünü belirten Erdoğan, 2011'de de araç sayısının 16 milyona ulaştığını, buna rağmen ölü sayısının 3 bin 800'e gerilediğini vurguladı.

BÖLÜNMÜŞ YOLDA TARİHİ REKOR

Trafik kazalarındaki ölüm oranını düşürmenin kolay olmadığını ifade eden Erdoğan, ardından bu konuda yapılan çalışmalardan örnek verdi. Bölünmüş yol yapımında tarihi rekorlara imza atarak ulaşımı süratli, güvenli ve rahat hale getirdiklerini ifade eden Erdoğan, hükümete geldiklerinde 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğun bugün 21 bin küsürlere çıktığını aktardı. 200 yılında 6 il bölünmüş yol ile birbirne bağlıyken bugün ise 74 ilin birbirine bölünmüş yol ile bağlı olduğunu aktardı.

ANAOKULLARINA TRAFİK EĞİTİMİ

Bir yandan ulaştırma altyapısını güçlendirirken bir yandan da sürücülerin eğitimine önem verdiklerini belirten Erdoğan, ilkokullara ve liselere trafik yardım dersi koyarak eğitimi temelden başlattıklarını ve önümüzdeki yıllarda trafik eğitiminin anaokulundan başlayacağını aktardı.

Trafik kazalarının ne büyük felaket olduğu konusunda yeterli bilincin oluşmadığı kanısında olduklarını belirten Erdoğan, ?Eğitim faaliyetleri ve bilgilendirme kampanyaları ile trafik güvenliğini bütün boyutuyla halka anlatarak bilinç oluşmasını sağlamak istiyoruz. Trafik kazalarındaki ölüm oranını yüzde 50 oranında düşürmek için eylem planını görüşüp karara bağlayacağız. Herkesten üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz.?

Hukuk devletlerinde hiç kimsenin kurallardan azade olmadığını ifade eden Erdoğan, ?İstisnasız herkes trafik kurallarına uymak zorunda. İster bakan ister vatandaş olsun kurallar karşısında herkesin hükmü aynıdır. Bu konuda hiç kimsenin istisnası yoktur. Aksi yönde davranış içerisinde olanlara da müsamaha olamaz.? diyerek sözlerini tamamladı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber