Af Örgütü: Suriye, Lahey'e sevk edilmeli

Uluslararası Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi'nin, Hule kasabasında Cuma günü yapılan katliamın ardından kınamanın ötesine geçerek durumu derhal Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmesini istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Af Örgütü'nün bilgi aldığı, saldırı sonrasında aralarında tanıkların da olduğu kaynaklara göre Suriye ordusunun yaylım ateşi şeklinde mermi, havan topu ve roketler kullanması ve Cuma günü Teldo bölgesindeki yerleşim yerlerine baskın düzenlemesi aralarında 34 kadın ve 50 çocuğun olduğu en az 108 kişinin ölümüne yol açtı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, ?Hule'de sivillerin yüksek oranda ölümü -aralarında kadın ve çocukların da olması- Güvenlik Konseyi'ni uyum içinde çalışmaya ve Suriye'deki durumu derhal UCM'ye sevk etmeye teşvik etmeli. Öldürmelerde artış yaşandıkça, BM Suriye gözlemcisi kendisini buna göre ayarlamalı ve yetki alanı genişlemeli. Suriye hükümeti de BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun da ülkeye girişine ve çatışmanın iki tarafında bulunan tarafların gerçekleştirdiği hak ihlalleri iddialarını soruşturmasına izin vermeli.? açıklamasında bulundu.

Af Örgütü'ne bilgi veren yerel aktivistlere göre, Hule'deki şiddet olayları Suriye askeri kontrol noktalarında bulunan birliklerin, Cuma günü barışçıl protestoculara ateş açması, silahlı muhalif grupları kontrol noktasına saldırmak için harekete geçirmesi sonucu başladı. Bu sırada sayısı doğrulanamayan birçok insan öldü. Çatışma sonrasında silahlı muhalif grupların nereye çekildiği ise belirsiz.

Bir görgü tanığı Uluslararası Af Örgütü'ne, Cuma akşamı saat 20.00 ila gece yarısı arasında, Suriye ordusunun Hule bölgesine dakikada bir tane olmak suretiyle topçu mermisi ve roket attığını söyledi. Görgü tanığı ayrıca Suriye Askeri İstihbaratı gibi görünen siyah üniformalı adamların Teldo bölgesinde silahlı baskınlar düzenleyerek birçok sivili vurarak öldürdüğünü anlattı. BM gözlemcileri sabahın ardından bölgeye geldiğinde, bölgede yaşayanların cesetleri yakındaki bir camiye taşımasına yardım etti. Bazı cesetler Suriye güvenlik güçlerinin bölgedeki varlığı yüzünden geri alınamadı.

Teldo'da öldürülenlerin 62'si Abdül Razık ailesi üyesiydi. Muhtemelen tüfek dipçiği ile kafatası kırıldığı düşünülen birkaç çocuk dışında hepsi vurularak öldürülmüştü.

Birçok erkeğin her an olması beklenen saldırıda hedef olabilecekleri söylentisini duyunca önceden bölgeyi terk ettiğine inanılıyor. Cuma günü Hule'de gerçekleşen saldırıdan bu yana bazılarının kayıp olarak bildirildiği söyleniyor ? onların kaçırılıp kaçırılmadıkları ya da kaçıp kaçmadıklarına dair kesin bir bilgi yok.

Son günlerde, aktivistler bölgedeki güvenliğin varlığında artış gözlendiğini, ana yol boyunca dört askeri kontrol noktasının konduğunu söyledi.

Pazar günü Suriye'nin devlet haber ajansı SANA bir basın açıklaması yayımlayarak Hule'deki ölümleri ?El Kaide bağlantılı terörist gruplarla? ilişkilendirmişti. Ayrıca Pazar günü, bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, olayları soruşturmak için bir ?adli askeri komitenin? oluşturulduğunu açıklamıştı.

Luther, "Daha önce Suriye yetkililerinin yürüttüğü iç soruşturmaların geçmişi, bu soruşturmadan da anlamlı bir sonuç beklememiz için hiçbir sebep sunmuyor. Biz, bu 14 aylık protestolar ve karışıklık dönemi boyunca rejimin güçleri tarafından adalete teslim edilmiş tek bir fail bile bilmiyoruz.? dedi.

RUSYA'YA ÇAĞRI

BM Güvenlik Konseyi Pazar günü Hula saldırılarını kınadı ve saldırıların ?yerleşim yerlerinin olduğu bölgeye bir dizi hükümetin gerçekleştirdiği top ve tank saldırılarını içerdiğini? dile getirdi. Af Örgütü, BM'nin benzer saldırıların gerçekleşmesini engellemek için somut bir adım atmadığına dikkat çekti. Luther ?Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye'de yaşanan ızdırabı sonlandırmak için kesin bir adım atma konusunda engellemeye son vermeli. Daha da önemlisi, Suriye'deki durumun UCM'ye sevk edilmesi konusunda desteklemeli.? dedi.

DİPLOMATLARIN SINIR DIŞI EDİLMESİNİ SOMUT ADIMLAR TAKİP ETMELİ

Uluslararası Af Örgütü, bir dizi Batı ülkesi tarafından Suriyeli diplomatların sınır dışı edilmesinin, Hule'de yaşanan öldürmelerin yarattığı küresel çaptaki öfkenin bir tezahürü olduğunu ama BM Güvenlik Konseyi tarafından somut adımların atılması gerektiğini ve Rusya ile Çin'in Suriye yetkililerini korumaya son vermesi gerektiğini vurguladı.

Luther, ?Biz sadece Suriye'deki olayların Suriye yetkilileri üzerindeki baskıları artıracağını ve BM Güvenlik Konseyi tarafından somut adımlar atılmasına yol açacağını umut edebiliriz. Bu korkunç olay bile Rusya ve Çin'in Suriye yetkililerini korumaya son vermesi için bir neden daha teşkil ediyor. Ama Rusya, Çin ve diğer Güvenlik Konseyi üyeleri derhal Suriye'deki durumu UCM Başsavcısına sevk etmeli ve Suriye yetkililerinden Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun girişine izin vermeli ve Uluslararası Af Örgütü'nün aylardır yaptığı çağrılara kulak vermeli. Buna ek olarak bütün eyaletler, Suriye'de gerçekleştirilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda ulusal mahkemelerinde evrensel yargı yetkisinin kullanmanın yolunu araştırmalı.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber