Yakutiye'de tarihi eserlere zarar vermemek için, yıkımlar titizlikle yapılıyor

Yakutiye Belediyesi yıkım ekipleri, kentsel dönüşüm ve cazibe merkezi projesi kapsamında yıkım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıkım ekipleri, tarihi eski evlerle bitişik haldeki beton binaları ise titizlikle yıkıyor.

Belediye yıkım ekipleri Üç Kümbetler mevkiinde tescilli evle bitişik bir binayı, 4 saatlik titiz bir çalışmayla yıktı. İş makinası kullanılmadan kazma ve balyozlar ile tarihi binadan ayrılan biton daire, uzun süren çalışmaslar neticesinde yıkılabildi. Yıkım işleri şefi Hasan Yılmaz, normalde beton binaların iş manikanısyla yarım saatte yıkıldığının ancak tarihi binalarla bitişik olanların yıkımında hassasiyet gerektiğinden bu sürenin saatleri bulduğunu ifade etti.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ise cazibe merkezindeki tarihi evlerin yıkım esnasında korunmasına büyük önem verdiklerine değinerek, "Tarihi eser için her türlü hassasiyeti gösteriyoruz." dedi.

Yakutiye Belediyesi, Fen İşleri yıkım ekipleri Erzurum'un nadide eserlerinin barındığı Mirza Mehmet Mahallesi'ndeki çeşitli medeniyetlere ait taşınmaz eserlerin çevresini açarak tarihi eserleri birbirine kavuşturacak yıkımları sürdürüyor. Belediye Başkanı Korkut, yapılan yıkımların nihayetinde Erzurum'un gerdanları olan Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve Erzurum Kalesinin birbiriyle kucaklaşacaklarını belirterek, "Erzurum çok değerli tarihi eserlere sahip. Bunların çoğunun arasındaki mesafe 500 metrenin üzerinde değil, ancak çevrelerindeki kötü yapılaşma ile adeta birbirleriyle alakası yok durumundalar. Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projemiz, bu eserlerin kucaklaşmasını sağlayacak. Yaptığımız yıkımlar, bazen tescilli evlerle bağlantılı binalarda meşakkatli gerçekleşiyor. Ama sonuçta tarihi eserleri birbiriyle kucaklaştığımız için mutluyuz. Erzurum kültürüne, şehir ekonomisine canlılık kazandıracak işler bunlar. Halkımız, bu çalışmaların geri dönüşümünü sürekli bir şekilde alacaktır." diye konuştu.

Korkut, Üç Kümbetler Projesi çerçevesinde ikinci etap kamulaştırmalar başlayacaklarını belirterek "Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projemiz, toplanda 150 dönüm bir alanı kapsıyor. İlk etap kamulaştırmalar tamamlandı, ancak ikinci etap kamulaştırmalar bu yıl başlayacak. 70 dönüm alanda daha kamulaştırma yapacağız. Böylece projenin kamulaştırma faslı tamamlanacak. İkinci etap kamulaştırma ile 9 milyon lira dolayında hak sahiplerine ödeme yapılacağını hesap ediyoruz. Kamulaştırmaların ardından asıl Erzurum ekonomisinin kazancı olan yapılaşmalar başlayacak. Çok önemli şeyler olacak inşallah." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber