'Erzurum âşığ' Sümmani, belgeselle anılıyor

rum'un önemli şahsiyetlerinden biri olan Âşık Sümmani, uluslararası düzeyde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi'nin 55. yıl kuruluş etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan Sümmani Belgeseli'nin galası, Uluslararası Sümmani Sempozyumu'nda yapıldı.

Yönetmenliğini Yard. Doç Dr. Yusuf Yurdigül ve Öğretim Görevlisi Cüneyt Korkut'un üstlendiği Sümmani Belgeseli; İstanbul, Bursa, Konya, Erzurum ve Narman gibi Türkiye'nin farklı coğrafyalarında birçok uzman ve sanatçıyla yapılan röportajla tamamlandı. Belgesel, özellikle İran başta olmak üzere uluslararası uzmanların görüşleriyle Sümmani'nin Türkiye için önemini bir kez daha ortaya koydu.

Yönetmen Yard. Doç. Dr. Yurdigül, belgeselin önemli bir boşluğu doldurduğunu; Âşık Sümmani'nin bu çalışmadan sonra öneminin daha fazla kavranacağını belirtti.

Yurdigül, "Bizim bu belgeselle yaptığımız aslında Erzurum'un bu çok önemli şahsiyetini tabir caizse hatırlatmak, bir anlamda belgeselin katkısı malumun ilanı gibi olacak. Âşıklık edebiyatına baktığımızda koskocaman Sümmani görüyoruz. Bizim yaptığımız bu kocaman Sümmani'nin dünyasına bir ışık tutmaktı. Bu ışığı tutarken de biraz akademik bakmaya çalıştık." dedi.

Korkut ise, böylesine zor bir işin üstesinden gelmek için çok çaba sarf ettiklerini ve belgeselin hazırlanmasında Atatürk Üniversitesi'nin katkısının çok fazla olduğunu söyledi.

Âşık Sümmani belgeseli, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Aşılık Geleneği ve Aşık Sümmani Sempozyumu" kapsamında katılımcılara gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber