Mahalli idare personeli 680 TL sosyal denge tazminatı mı alacak?
Yerel Yönetim Hizmet koluna ilişkin toplu sözleşme metni 1 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Bu kararın "Sosyal denge Tazminatı" başlıklı 5. maddesinde yer alan düzenleme gereğince her belediye personelinin 680 TL tazminat alacağı gibi bir algı oluşmuşturki bu doğru değildir. Konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.
Yerel Yönetim Hizmet koluna ilişkin toplu sözleşmenin ilgili maddesi şu şekildedir:
"MADDE 5- (1) Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100'üdür. Sosyal denge tazminatının verilmesi yönünde yapılabilecek sözleşmelerde, tavan tutarı aşmamak kaydıyla ödenebilecek tazminatın aylık tutarı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derecesi gibi kriterlere göre farklı olarak belirlenebilir."
MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMASI
1- BU MİKTAR TAVANDIR
Yukarıda yer verilen maddede yer alan en yüksek Devlet memuru aylığının yüzde 100'ü; gösterge+ek gösterge*maaş katsayısı ile bulunmaktadır. Bu ise şuan için takriben zamsız haliyle 630 lira civarındadır. Maddenin ikinci cümlesinde de görüleceği üzere bu miktar tavandır. Kime ne kadar ödeneceği belediye veya il özel idaresi ile yetkili sendika arasında imzalanacak sözleşmede belli olacaktır. Bazı unvanalar için daha düşük bir miktar belirlenecektir.
2- BU MİKTARI VERECEK OLAN BELEDİYE BAŞKANI VEYA VALİDİR
Yapılan sözleşmede yer alan hüküm sadece belediye veya il özel idaresinde yapılacak toplu sözleşmeye ilişkindir. Bu tazminatın alınabilmesi için belediye başkanı veya vali ile o belediye veya il özel idaresinde yetkili olan sendikanın anlaşması gerekmektedir. Belediye başkanı veya vali, böyle bir sözleşme imzalamazsa yapılabilecek bir şey yoktur, tazminat alınamayacaktır.
3- SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİ HER BELEDİYEDE UYGULANAMAYACAK
Diğer taraftan, toplu sözleşme metninin atıfta bulunduğu 4688 sayılı Kanunun 32. maddesinde, bazı mahalli idarelerde bu ödemenin verilmeyeceği kayıt altına alınmıştır. Ödemenin verilmeyeceği mahalli idareler şu şekildedir:
"İlgili mahalli idarenin;
- vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine Müsteşarlığına olan
borç toplamının gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde
onunu aşması,
- ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunması
veya
- gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel giderinin, gerçekleşen en
son yıl bütçe gelirlerinin belediyelerde yüzde otuzunu, il özel idaresinde yüzde
yirmibeşini aşması hallerinde,
bu madde kapsamında sözleşme yapılamaz.
Sözleşmenin yapılmasından sonra bu koşulların oluşması durumunda mevcut sözleşme
kendiliğinden hükümsüz kalır."
Ayrıca yine 4688 sayılı Kanunun 32. maddesi gereğince, belediye veya il özel idarelerinde yetkili sendikalar ile imzalanacak toplu sözleşemelere 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren 3 ay içinde başlanacaktır. Ancak imzalanacAk metin bir toplu sözleşme metni sayılmayacaktır. Sendika ile mutabakata varılamaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna da başvurulamayacaktır. Ayrıca bu demenin kazanılmış bir hak olmadığı 32. maddede kayıt altına alınmıştır.
Bu çerçevede, 630 TL'lik ek ödemenin 110 bin belediye personelini kapsadığı yönündeki haberler doğru değildir.