Çiçek uyardı: Polisin hırsız zanlısını yakalamak için savcıdan izin beklemesi hata

Haber Giriş : 23 Haziran 2005 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis arama değil yakalama yapacaktı

Adalet Bakanı Çiçek uyardı: Polisin hırsız zanlısını yakalamak için savcıdan izin beklemesi hata. Savcılığa ulaşılamadığı, suçüstü hallerinde yetki kolluk amirindedir...

Polis, Kadıköy'de önceki gün, oto hırsızı zanlısı üç kişiyi kovalarken ikisini kıskıvrak yakaladı; zanlılardan biri kaçtı. Polis kaçan zanlının bir gecekonduya girdiğinden ve orada saklandığından şüphelendi. Yeni TCK'ya göre, gecekonduya girmeyen polisler evin etrafını çevirdi ve savcıdan "arama" izni bekledi. 2 saat sonra izin çıktı ancak içeri giren polis zanlıyı bulamadı. İşte bu olay, polisin yeni TCK'daki itirazlarını yeniden gündeme getirdi.

Yenilik yok

VATAN'a konuşan Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e göre, söz konusu uygulama yeni değil. Bakan Çiçek, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Yeni TCK'nın önemine ilişkin yaptığınız haberlere teşekkür ediyorum. Söz konusu olaydaki uygulama yeni değildir. 2001'de gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinden beri polise arama için mahkeme izni gerekiyor. Yani hakim kararı olacak. Gecikmesinde sakınca görülen haller için savcılığın yazılı emri yeterli olacak. Savcılığa ulaşılamadığı, suçüstü hallerinde ise, kolluk amirinin yetkisindedir. Yeni uygulama, sadece suçüstü hallerindeki kolluk amirinin yetkisini vurgulamaktan ibarettir. CMUK'ta yapılan pekiştirme ile suçüstüne kolluk amirinin yetkisi getirilmiştir. Uygulamada başka bir yenilik yoktur."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri de VATAN'ı arayarak Adalet Bakanlığı'na destek verdi. Polisin bu olayda CMK'nın "arama"yı düzenleyen 119. maddesine göre değil, "yakalama ve gözaltı"nı düzenleyen 90. maddesine göre işlem yapması gerektiğini söyledi. Suçüstü olaylarda yakalama işlemini vatandaşın bile yapabileceğini belirten savcılık yetkilileri, bunun için savcıdan izin beklenmesinin söz konusu olmadığım açıkladı.

Hukukçular: Ne değişti ki!

* İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Öztürk: Olayda polis hırsızlık zanlısını takip ederken zanlı eve giriyor. Burda yapılacak işlem arama değil, yakalamadır. Polisin eve girme amacı hırsız zanlısını yakalamak olacak, evin içinde arama yapmayacak ki. Eski köye yeni adet getirmeye gerek yok. Eskiden de böyleydi, değişen bir şey yok. Dolayısıyla savcıdan izin gelmesini beklemesi yanlış. Çünkü hakim ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcıdan izin alınması gerekliliği sadece "arama" içindir. Suçüstü hallerinde yani gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, "yakalama" ve "el koyma" kolluk amirinin izniyle yapılabilir.

Yasal engel yok

* Önder Öztürel (Avukat): Polisin yaptığı operasyon konutta yapılan bir "arama" değildir. Dolayısıyla 119. madde kapsamı içinde düşünmemek gerekir. Polis şüpheliyi sıcak takiple ele geçirmeye çalıştığına göre bunu "yakalama" olarak değerlendirmek gerekir. Yakalama dönük bir operasyon olduğuna göre savcıdan izin beklenmesine kesinlikle gerek yok. Polisin bu değerlendirmeyi daha doğru yapması gerekir. Buraya esrar, eroin ya da silah aramak için girmiyorsunuz ki. Bir takip sonucu yakalamaya çalıştığınız zanlı bir eve girmiş. Elbette ardından gidip onu yakalayacaksınız. Polis o eve rahat rahat girerdi, yasal hiçbir engel yok.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber