'Biber gazı astım hastalarında ölüme neden olabiliyor'

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, biber gazı kullanımının nefes borusu ve hava yollarında daralma, havayolu ve akciğer dokusunda iltihap ve şişmeye yol açtığını, bu gaza maruz kalan astım hastalarında ölüme varan olayların gerçekleşebildiği belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova'da iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmaya çalışan ve astım hastası olduğu belirtilen Çayan Birben, polisin biber gazıyla müdahalesinin ardından yakınlarda bulunan bir internet kafeye sığınmıştı. Burada kalbi durduğu tespit edilen Birben, hastaneye kaldırılmış ancak bir süre sonra hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay sonrasında Birben'in biber gazından yaşamını yitirdiği ileri sürülmüştü. Birben'in ölümü sonrasında biber gazının ölüme neden olma ihtimali tartışılmaya başlandı.

Türk Toraks Derneği yaptığı yazılı açıklamada, ayaklanma ve benzeri olayları kontrol altına almak amacıyla kullanılan ?göz yaşartıcı' gazların tüm dünyada polisler ya da askeri güçler tarafından yaygın olarak kullandığı belirtildi. Açıklamada, Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan gazların hayvanlar üzerinde denendiği, göz yaşartıcı gazların dakikada 25 bin ila 150 bin mg/m3 solunmasının sağlıklı yetişkinlerin yüzde 50'sinde ölüme neden olduğunu gösterildiği kaydedildi.

Türk Toraks Derneği'nin biber gazının solunumsal etkilerini araştıran bilimsel bir projeyi desteklediğini belirtilerek, Prof. Dr. Peri Arbak'ın yürüttüğü ?Göz Yaşartıcı Gazla Karşılaşan Bireylerin Solunum Sistemi Yakınmaları ve Bulguları? adlı bir çalışma yapıldığı kaydedildi. Söz konusu çalışmanın 2012 yılının Mart ve Nisan aylarında, İstanbul'da gerçekleştirildiği ifade edildi. Tümü erkek 120 bireye, mesleki astım anketi, solunum fonksiyon testleri ve tansiyon ölçümleri uygulanırken, göz yaşartıcı gazla karşılaşma öyküleri alınarak istekli olanlara akciğer filmleri çekildiği dile getirildi. Çalışmanın bulguları, gazla karşılaşmanın solunum fonksiyonları üstünde neredeyse sigara kadar olumsuz ve kalıcı etkileri olduğunu gösterdiği belirtildi. Açıklamanın devamında biber gazıyla karşılaşmanın uzun dönemde kalıcı etkiye yol açmadığını belirten yayınlar yanında, karşılaşmadan 10 ay sonra dahi dolaylı karşılaşmada solunum fonksiyonu bozukluğunu bildiren diğer bazı yayınlar bulunduğu dile getirildi.

Kapalı alanlarda gaz kullanımının ölüme yol açabildiğinin raporlandığı ifade edilen açıklamada, ?Biber gazı kullanımının nefes borusu ve hava yollarında daralma, havayolu ve akciğer dokusunda iltihap ve şişmeye yol açtığı saptanmıştır. Benzer biçimde biber gazı kullanımıyla astım ataklarının geliştiği gözlenmiştir ve bu nedenle daha önceden bilinen akciğer hastalığı olanlarda gazların kullanımı güvenli bulunmamaktadır. Kullanılması halinde astım atakları ölümcül olabilmektedir. Halk sağlığı ve koruyucu hekimlik açısından bu tür gazların kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini kamuoyuna önemle bildiririz." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber