2 yıl hapisten az askeri cezalara erteleme

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerlerin itirazlarına rağmen ?3. Yargı Paketi'yle ?Askeri suçtan dolayı 2 yıla kadar hapis cezası alan askerlerin cezasının açıklanmasının ertelenmesi? düzenlemesi getirildi.

ASKERİ Ceza Kanunu uyarınca 2 yıla kadar hapis cezası alan askerlerin cezaları için de ?hükmün açıklanmasının geri bırakılması? hükmü uygulanacak. MSB, Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yetkililer düzenlemeye ?disiplini bozacağı? gerekçesiyle itiraz etti. Ancak düzenleme Adalet Komisyonu'nda oy çokluğuyla kabul edildi. 3. Yargı Paketi, Komisyonu'da kabul edildi.

?Terörle mücadeleyi olumsuz etkiler'

Komisyonda düzenlemelerle ilgili görüşüne başvurulan Prof. Dr. Adem Sözüer ile askeri hakimler arasında gerginlikler yaşandı. 2 yıla kadar olan askeri cezalara da ?Hükmün açıklanmasının geri bırakılması? hükmü uygulanmasını sağlayan düzenlemeye askerler itiraz etti. Genelkurmay Adli Müşavirliği, Jandarma ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen askeri hakimler düzenlemenin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yürütülen terörle mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini savundu. Askeri hakimler, yasanın TSK'da ?disiplinsizliğe? yol açacağını iddia etti. Hakimler ayrıca Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılması için MSB'de taslak çalışması olduğunu, yeni bir düzenlemeye gerek olmadığını savundu.

Eşitlik ilkesine aykırılık giderildi

Söz alan Adem Sözüer, herkese uygulanan bir uygulamanın askere uygulanmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, disiplini bozucu faaliyetler için disiplin mahkemelerinin karar verebileceğini anlattı. Sözüer, ?Yeter ki disiplin cezasını hakim versin, buna AİHM bile bir şey diyemez. Aksi eşitlik ilkesine aykırı olur? dedi. Sözüer, 2005'ten bu yana her düzenleme öncesinde askeri hakimlerin ?bu yönde bir çalışmamız var? dediklerini ancak bir türlü böyle bir çalışmanın olmadığını söyledi.

Askeri düzenlemeler içe kapanık

Prof. Sözüer, yapılan çalışmaların ise içe kapanık yapıldığını, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere üniversiteler, ilgili kuruluşların hiçbirinden görüş alınmamasını ise eleştirdi. Sözüer, ?Milli Savunma Bakanlığı başka bir ülkenin ordusu için düzenleme yapma anlayışından vazgeçmelidir? diye konuştu. Askerlerin çıkmasını istemedikleri düzenleme Komisyon tarafından oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyonun ilk kez askerin istediği bir düzenlemeyi reddettiği ifade edildi. LÜTFİ KAPLAN

MAĞDUR 6 ÜLKÜCÜ İÇİN YENİ DÜZENLEME

YARGIYI hızlandırmayı amaçlayan 3. Yargı Paketi'nin komisyondaki görüşmesinde 12 Eylül 1980 darbesinden önce işlenen suçlardan dolayı halen cezaevinde bulunanlarla ilgili sürpriz bir madde eklendi. AK Parti ve MHP'li vekillerin önergesiyle tasarıya eklenen maddeyle 12 Eylül darbesinden önce işlenmiş suçlardan dolayı eski TCK'nın uygulanması uygulaması değiştirildi. Tasarının yasalaşması halinde halen cezaevinde bulunan Muhsin Kehya, Bünyamin Adanalı, İhya Vural, Ünal Osmanoğlu, İsmail Bandırmalı gibi ülkücülerin tahliye olacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber