Zabıtanın gönlünde yatan meslek öğretmenlik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği (Bem-Bir-Sen) tarafından hazırlanan ?Zabıta/Şehir Polisi' araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Türkiye genelinde yapılan araştırmaya belediyelerde görevli bin 89 zabıta katıldı.

Araştırmaya göre, Zabıta, görevlerini risk ve tehlike altında gerçekleştiriyor. Çalışanlarının yüzde 90'ı görev sırasında tehlike ile karşılaştıklarını belirtti. En büyük tehdit yüzde 46 ile kayıt dışı ekonomide lokomotif konumundaki işportadan geliyor. İşportayı yüzde 24 ile pazaryerleri izliyor. İşporta ile mücadelede zabıta, sadece kendisinin görevlendirilmesini yeterli görmüyor. İşporta ile mücadelede maliye ve emniyet güçlerinin de aktif olarak görev almasından yana. Bu oransa yüzde 78. Türkiye'de yaklaşık 3 milyon işportacıya karşılık, yaklaşık 25 bin zabıta görev yapıyor. Yani 1 zabıtaya 120 işportacı düşüyor.

Can güvenliğimiz yok!

Şehir polisi/Zabıta'nın yüzde 63'ü can güvenliğinden endişe duyuyor. Ve üzerinde savunma amaçlı bir savunma aracının olmasını istiyor. Ekonomik zorluklar zabıtanın gündeminde. Çalışanların yüzde 89'u aldıkları maaşların düşük olmasından dertti.

Dini ve milli bayramlarda verilmesi gereken ücretlerde zabıtanın cebine girmiyor. Dini ve milli bayramlarda vb. resmi tatili gerekli kılan günlerde çalıştığınızın karşılığını alabiliyor musunuz sorusuna yüzde 69 ?hayır' yanıtını verdi.

Zabıtaların gönüllerinde yatan mesleğinde öğretmenlik olduğu ortaya çıktı. ?İmkânınız olsa hangi mesleği seçersiniz?' sorusuna yüzde 43'le öğretmenlik cevabı verildi.

Sosyal imkânlar arttırılmalı

Hazırlanan anketle çalışanlarının sorunlarının bilinmesi ve çözülmesini hedeflediklerini belirten Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, ankete yansıyan diğer konu başlıklarını da şöyle sıraladı:

?Belediyeler ekonomik imkânları oranında zabıta çalışanlarına imkân sağlamıyorlar. Belediyelere ait sinema, tiyatro, müze, spor salonları, yüzme havuzları gibi sosyal tesislerin ücretsiz olmasını ya da indirimli olmasını arzu ediyor. Ayrıca çalışanlar, belediye ve halk otobüslerinden ücretsiz faydalanmalı.

Zor şartlarda görev yapan çalışanlara, fiili hizmet zammı yani yıpranma payı verilmeli. Tıpkı asker, polis ve basın çalışanları gibi.

Üniformalı teşkilat olan zabıta, üniformasının daha güzel kumaştan daha kaliteli ve modern olmasını istiyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber