Ferahlayayım derken paranızdan olmayın

Yaz aylarında enerji tüketiminin arttığını belirten Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, yaz aylarının vazgeçilmez cihazları klimaların seçimi ve kullanımı konusunda vatandaşları uyardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin elektrik arzının önemli kısmının ithal üründen yapıldığına dikkat çeken Uysal, klima cihazları ile soğutmanın püf noktaları hakkında bilgi verdi. Uysal, soğutma ihtiyacının bu yıl daha da artacağına ve buna bağlı olarak elektrik tüketiminin de artacağına dikkat çekerek, ?Soğutma en doğal hakkımız ama bu hak bizim ekonomimizi bozuyor ise daha dikkatli davranmalıyız. Hem soğutma tesisatının seçiminde hem de işletmesinde uzmanlarından destek alarak hem kendi cebinize hem de ülke ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz? dedi.

Soğutma amaçlı merkezi klima sisteminin kurulmasının en verimli yöntem olduğunu vurgulayan Uysal, bu sistemlerde ısı pompası takviyesi ile enerji tüketimleri yüzde 40'lara varan oranlarda düşürülebildiğini hatırlattı. Özellikle alışveriş merkezleri ve kamu binalarında soğutma sisteminin bu yönde gözden geçirilmesini öneren Uysal, ısı yalıtımının yazın da çok etkili olduğunu açıkladı. Uysal, ?Bilhassa tatil bölgeleri ve alışveriş merkezlerinde bu yöntem kullanılarak hem elektriğe bağlı enerji tüketimimizi azaltabilir, hem de daha sağlıklı bir soğutma sağlayabiliriz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bunu mecburiyet haline getirmelidir. Bu durum aynı zamanda karbon salımını azaltacağından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da çalışma konusu arasına girmektedir. Üstelik bu teknoloji için yurtdışına bedel ödemek zorunda değiliz. Sıcak bölgelerdeki çatılara yerleştirilen güneş kolektörleri yeniden tasarlanarak hem ısıtma hem de soğutmaya uygun hale getirilerek yaz kış kullanılabilir. Böylelikle hem yeni bir üretim sahası oluşturmuş hem de enerji sarfiyatımızı azaltmış oluruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber