Giresun Kalesi'ndeki Kurban Dede'nin mezarı tahrip edildi

Giresun Kalesi'nde bulunan Kurban Dede'ye ait mezar, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tahrip edildi. Polis, mezarın define avcılarınca tahrip edildiği üzerinde duruyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaleye çıkan vatandaşlar Şehitlik Anıtı'nın hemen üzerindeki Kurban Dede'nin mezarının tahrip edildiğini ve bir kısmının da kazıldığını fark ederek polise bildirdi. Kaleye gelen polis ekipleri, mezarın etrafını korumaya alarak, soruşturma başlattı. Polis, mezarın define avcılarınca tahrip edildiği üzerinde duruyor.

Rivayete göre 15. yüzyılda yaşayan Kurban Dede'nin asıl adı Derviş Ahmet'tir. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon seferi sırasında bölgeye Seyyid Vakkas Hazretleri ile birlikte bölgeye geldiği ve Giresun'da şehit olarak kaleye defnedildiği tahmin ediliyor. Cumhuriyet dönemine kadar Giresun Kalesi adak yeri olarak kullanılıyor. Adak alanı içinde mezarının bulunması nedeniyle halk tarafından kendisinin Kurban Dede olarak nitelendirildiği rivayet ediliyor.

Milli mücadele yılları kahramanlarından ve Atatürk'ün Muhafız Alayı Komutanı Topal Osman Ağa da ölümünün ardından ilk olarak Kurban Dede'nin yanına defnedilmişti.

Ancak 1925 yılında ise İstiklal Mahkemesi heyetinin Kurban Dede'nin mezarının yanında bulunan Osman Ağa'nın mezarını ziyaret etti. Heyet başkanı, mezarın yerini beğenmemesi üzerine, Osman Ağa'nın naaşı Giresun Kalesi'nin yüksek noktasına, bugünkü olduğu yere taşındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber