Ereğli'de süne ve kımıl zararlısıyla biyolojik mücadele sürüyor

Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Çayhan beldesinde süne zararlısına karşı yürütülen biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında ekili alanlara parazitoid salımı yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çayhan beldesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce düzenlenen programa Kaymakam Hasan Bağcı, İlçe Müdürü Özkan Ögüven, Çayhan Belediye Başkanı Abdulkerim Tolun, Jandarma Komutanı Metin Özkan, Emniyet Müdürü Yücel Kaya, Milli Eğitim Müdürü Yasin Şimşek, muhtarlar, kooperatif başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Kaymakam Hasan Bağcı, yaptığı konuşmada, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin buğdayda verim ve kaliteyi önemli oranda düşüren süne zararlısına karşı çalışmalarını arttırdığını belirtti. İlçede kışın yeterince soğuk geçmemesi nedeniyle, kışlaklarında popülâsyonunu arttıran süne ve kımıl zararlıları ile biyolojik mücadelenin önemli bir hizmet olduğunu belirten Bağcı, bu mücadelenin başarısı için anız yakılmaması ve ağaçlandırma yapılmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Bağcı, süneyle mücadele çalışmalarında gayret gösteren İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerine ve vatandaşlara teşekkür etti.

Konu ile ilgili teknik bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven ise ?İlçemizde hububat alanlarında özellikle buğdayın önemli zararlısı olan süne ve kımıla karşı kimyasal ilaçlar ile mücadele yapılmaktadır. Kimyasalların çevre kirliliği oluşturması ve doğal dengeyi bozması nedeniyle birtakım olumsuzlukları beraberinde getirdiğinden, ülke genelinde olduğu gibi İlçemizde de, alternatif mücadele olarak, sünede biyolojik mücadele çalışmalarına başlanmış, mücadele yaklaşık 10 bin adet biyolojik preparat doğaya salınmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.? dedi.

Özgüven, anız yakılması ve ağaçlandırma çalışmalarına gereken önemin verilmemesi sebebiyle bu parazit böceğin yaşam alanlarının daraldığı, bu sebeple sünede biyolojik mücadelenin olumsuz etkilendiği ve bu konuda çiftçilerin daha dikkatli davranması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca bu yıl kımıl zararlısının da çok yoğun olduğunu dile getiren Özgüven, bazı hububat ekili sahalarda aynı tarlada 3-4 kez ilaçlama yapıldığını aktardı. Özgüven, 40 bin dekarı aşan sahada yönetimli çiftçi mücadelesi şeklinde kımıl için ilaçlama çalışması yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber