KARGİD Başkanı: Yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki bazı maddeler değiştirilmeli

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türk ekonomisinin hedeflerine ulaşması açısından bir devrim niteliğinde olduğunu, ancak düzenlemede KOBİ'leri sıkıntıya düşürecek bazı maddelerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altıntaş, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili yaptığı açıklamada, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, Türkiye'nin küresel ekonomide lider ülke olması için yapması gereken reformlardan biri olduğunu belirterek, ?Türkiye son 10 yılda dünya ekonomisinde hızla yükselen bir grafiğe sahip. Ülke olarak 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için alt yapımızın da hazır olması gerekiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu'yla 56 yıldır uygulanan ve artık Türkiye'ye dar gelen kanun değişiyor. Bu değişim Türk ekonomisinin hedeflerine ulaşması açısından bir devrim niteliğindedir. Bu manada böyle bir çalışmayı yapan hükümetimizi tebrik ediyorum. Fakat yapılan kanunda var olan ve iş dünyasını zora sokacak uygulamalarında altını çizmek istiyorum. Eğer bu kanun, Türkiye için yapıldıysa, Türkiye'nin şartlarının da göz önünde bulundurulması ve dikkat edilmesi lazım. Hükümetinde yasada var olan yanlışlıkların düzeltilmesi için gösterdiği çaba için de iş dünyası olarak teşekkür ediyoruz.? dedi.

Türkiye'deki işletmelerinin yüzde 99'unun KOBİ'lerden oluştuğunu hatırlatan Altıntaş, işletmelere kaldıramayacakları sorumluluklar yüklenildiği takdirde, bundan hem devletin hem de işletmelerin zarar göreceğini dile getirdi. Altıntaş, yapılan düzenlemelerde KOBİ'leri sıkıntıya düşürecek, rekabet avantajlarını kısıtlayacak maddelerin olduğunu işaret ederek, bu maddelerin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"'EKONOMİK SUÇA EKONOMİK CEZA' ANLAYIŞI NEREDE KALDI"

Birkaç ay önce değiştirilen Çek Yasası'nda ?ekonomik suça ekonomik ceza' denilerek hapis cezasının kaldırıldığını hatırlatan Başkan Altıntaş, ?Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda ise şirket ortaklarına hapis cezası getiriliyor. Yani şirketinizi birisi karşılıksız çek yazarak dolandırsa hapis cezası yok ama siz şirketinizle ilgili bir eksiklikte hapis cezası alabiliyorsunuz. Nerede kaldı o zaman ?ekonomik suça ekonomik ceza'. Bu durum şirketlerimizin heyecanını azaltabilir.? şeklinde konuştu.

KOBİ düzeyinde olan işletmelere, halka açık büyük şirketlere uygulanan kuralların uygulanması da büyük haksızlık olduğunu savun Altıntaş, şöyle devam etti: ?KOBİ'lerin tüm mali ve finans bilgilerini internet ortamında paylaşması onları rakiplerine karşı zor durumda bırakacaktır. Bu durum bir futbol maçında rakibinizin sizin soyunma odasını izlemesi ve bütün taktiklerinizi bilmesi gibi bir şey. İhracat yapan, yurt dışına açılan firmalarımızın bütün bilgilerinin rakipleri tarafından bilinmesi anlamına geliyor ve onları korumasız bırakır. Başka bir madde de şirket yönetim kurullarının dörtte birinin üniversite mezunu olması şartı getirilmesi ilk bakışta güzel görünse de Anadolu'daki işletmeleri düşündüğümüzde uygulamasının ilk etapta sıkıntılar doğuracağını düşünmekteyiz. Bu durumun ülkemiz koşulları göz önüne alınarak 5 yıl ertelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşletmelerde kullanılan her türlü kağıt ve belgede ticari unvanı kullanma mecburiyeti getiren 39. madde de işletmelerimiz açısından sıkıntılı bir maddedir. Bu maddeye göre belgelerde yer alan isimlerin çok kapsamlı ve bir belgeye sığamayacak kadar detaylı olduğunu düşünürsek teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde kağıtları saklamak hoş bir uygulama değildir.?

Firmalara da seslenen KARGİD Başkanı Altıntaş, işletmelerin 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu'na kendilerini adapte etmek için çalışmalara başlamaları gerektiğini, aksi halde işletmeleri zor bir sürecin beklediğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber