Cumhurbaşkanı'na soruldu, 112 çalışanları 'riskli birime' geçti

?Cumhurbaşkanına sorun' uygulamasının ikincisinde birinci soru olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yöneltilen soru ile gündeme gelen Acil Tıp Teknikerleri'nin sorunu Toplu Sözleşme Görüşmesi'nde çözüldü. 112 çalışanları 'riskli birim' statüsüne geçirildi. Döner sermayelerinde de artış olan 112 çalışanları kazanımlardan memnun.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Cumhurbaşkanına sorun' uygulamasının ikincisinde birinci soru olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yöneltilen soru ile gündeme gelen Acil Tıp Teknikerleri'nin sorunu Toplu Sözleşme Görüşmesi'nde çözüldü. 112 çalışanları 'riskli birim' statüsüne geçirildi. Döner sermayelerinde de artış olan 112 çalışanları kazanımlardan memnun.

Kamu İşveren Heyeti ile memur konfederasyonları arasında ilk kez yapılan toplu sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz günlerde sona erdi. Genelde zam oranları üzerinde tartışılan görüşmelerde, hizmet kollarında elde edilen kazanımlar şimdi şimdi konuşulmaya başlandı. Bu konuda özellikle de sağlık çalışanları yeni elde ettikleri kazanımlardan bir hayli memnun oldu. Geçtiğimiz günlerde ?Cumhurbaşkanına sorun' uygulamasında Gül'e yöneltilen sorulardan biri olan ?112 çalışanları neden riskli birimde sayılmıyor? sorusuna, Gül, ?Sağlık Bakanlığı'nın 112 çalışanlarının riskli birim statüsüne alınmasına ilişkin hâlihazırda bir çalışması mevcut. Gerekli hazırlıkları yapıyorlar, ümit ederim ki kısa zaman içinde bu çalışma tamamlanır? şeklinde cevap vermişti. Toplu sözleşme görüşmelerinde ise bu talep karşılığını buldu.

Sağlık-Sen Başkanı Metin Memiş, toplu sözleşme sürecinde sağlıkta çalışanların sorunlarını masaya götürdüklerini belirterek, ?Sağlık çalışanlarının hemen hemen bütün sorunlarını masaya taşıdık. Baktığınız zaman 112 çalışanlarının özellikli riskli birimden sayılması söz konusu idi. Çünkü hakikaten sağlık hizmetlerinde en ağır yükü çekenlerden biri 112 çalışanlarıdır. Özellikle son Van depreminde 112 çalışanlarının başarılarını gördük. Şu da bir geçek ki 7/24 hizmet eden bırakın hastasını düşüp bayılmış sarhoşuna kadar hizmet vermeye çalışan, sıkıntılı hastaları alıp hastaneye getiren bir birim. Biz 112'lerin sorunlarını gündeme getirdik ve şimdi 112'ler de artık ?özellikli birimden' sayılacak. Böylece 112 çalışanlarına 250 TL ile 400 TL arasında katkı sağlayacak. Yine şuanda 112'de çalışan sağlık teknikçi arkadaşlar şoförlük yapmak zorundalar, şimdi eğer bu arkadaşlar bu riski alıyorlarsa ek bir ödeme yapılsın, tazminat verilsin istemiştik. Bu arkadaşlarımıza yüzde 10 fazla puan verilecek.? dedi.

Sağlık çalışanlarının diğer kurumlarda çalışanlara göre diğer bir mağduriyetinin de ek ödemelerinin maaşlarla birlikte ödenmemesi olduğunu ifade eden Memiş, sağlıkçılara şu müjdeyi verdi:

"Toplu sözleşme müzakerelerinde alınan neticeler sonucunda sağlık çalışanları ek ödemelerini ayın 15'inde maaşlarıyla birlikte alacak. Tabi buradan bir müjde de vermek istiyorum ama maliye bakanlığıyla da görüşmeler devam ediyor, sağlık çalışanları çalışıp döner sermaye alıyorlardı. Peşin alacakları için döner sermayeyi, Mayıs ayı ile Haziran 14 arasındaki süreyi yani 1 buçuk aylık ek ödemeyi de almaları söz konusu. Eğer ki maliyede bir pürüz çıkmazsa sağlık çalışanlarına bir müjde olacak. Sağlık çalışanları 1000 ile 1500 arasında bir ücret alacak.?

'MESAİ SAATLERİ VE YIPRANMA PAYI DANIŞMA KURULUNDA GÖRÜŞÜLECEK'

Toplu sözleşme masasından danışma kuruluna havale edilen konuların olduğuna da dikkat çeken Memiş, şu konuların ele alınacağını belirtti: ?Özellikle mesai saatleri konusu sağlıkta bir muamma. Kanunda yapılan düzenleme ile birlikte tam gün yasası çerçevesinde sağlık çalışanlarının 45 saatlik mesai saatleri 40 saate indirilmiş olmasına rağmen, gönderilen bir önerge ile şuanda 45 saat uygulanıyor. Bu inşallah önümüzdeki dönemde kamu danışma kurulunda görüşülecek. Bir diğer konu, yıpranma payı, fiili hizmet zammı denen konu. Sağlık çalışanlarının tükenmişlik araştırmasını yaptık ve bu araştırma sonucuna göre, sağlık çalışanları sosyal hayatla iç içe olan polislerin tükenmişliği ile neredeyse aynı. Onun için çalışanların yıpranma payı verilmeli dedik. İlk danışma kurulunda çözmeye çalışacağız. Bunun yanında sağlık çalışanlarına 24 saat kreş hizmeti verilmesini önermiştik bu da danışma kurulunda görüşülecek.?

Toplu sözleşme görüşmelerinde Memur-Sen olarak üzerlerine düşeni yapmak için ellerinden geleni yaptıklarının altını çizen Memiş, diğer iki konfederasyonunun tutumunu eleştirdi. İki konfederasyonun da acaba Memur-Sen'in hak almasına nasıl engel oluruz duruşu sergilediğini iddia eden Memiş, verilen zam oranına bakılarak acaba hiçbir hak verilmedi mi gibi de algı kamu çalışanlarında oluşmamalı.? ifadelerini kullandı.

Son olarak 4/C'liler konusuna değinen Memiş, daha önce 4/C'lilerin 11 ay çalıştığını, 1 ay ise işsiz kaldıklarını anımsatarak, toplu sözleşme masasında bunların masaya yatırıldığını ve 4/C'lilerin artık 11 ay 28 gün çalışacaklarını, bunun yanında 50 saatin üzerinde fazla mesai ücreti alabileceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber