Demirtaş: CHP'nin çözüm önerisi önemsenmeli

Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tek parti döneminde çıkarılan yasalarla Kürt sorununu büyütmüş bir parti ve Kürt sorununun ortaya çıkmasında önemli sorumluluğu olan CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki çözüm önerisinin önemsenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin Kürt sorunu ile ilgili önerisini kendilerine geldiği zaman parti organlarında görüşeceklerini belirten Demirtaş, "Şimdiye kadar Kürt sorunu dahil bütün temel soruların çözüm yönetimi olarak diyalog ve müzakereyi esas ve tek yöntem olarak kullanılmasını savunduk. Bu zaten bizim ilkesel duruşumuzdur." diye konuştu.

Partisinin haftalık grup toplantısında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun teröre ilişkin çözüm önerisini değerlendiren BDP Genel Başkanı Demirtaş, "CHP'nin yapacağı girişim, yıllardır savunduğumuz yöntemlerle uyuşuyorsa, diyaloga açığız. Meseleye hak ve özgürlükler noktasından bakarsak, geçmiş ve tarihle yüzleşerek, hataları ortaya koyarak sanıyorum ki mesafe kat edebiliriz. Bunun dışındaki yöntemler savaşa ve şiddet yöntemleridir." ifadelerini kullandı.

BDP olarak tüm süreçlerde Kürt sorununun dâhil çözüm yöntemi olarak diyalog ve müzakereyi savunduklarını kaydeden Demirtaş, ardından Kürt meselesi üzerinden hükümeti eleştirdi. AK Parti hükümetinin, ?sorunun bitmediğini bildiğini? savunan BDP Genel Başkanı, şöyle devam etti: "AK Parti'nin elinde ölümleri, savaşı durduracak tek bir projenin olmadığı ortaya çıktı. İktidara çağrı yapıyoruz, elinde BDP'yi suçlama dışında bir argümanın var mı? Senin çözüm yöntemin nedir, takvimin, projen nedir? Bunu bilen var mı, yok, çünkü proje yok. Başbakan 'Kürt sorunu bitmiştir, zaten çözülmüştür' diyor. Arkasından 'BDP samimi olursa onlarla müzakere ederiz' diyor. Kürt sorunu bitmişse biz seninle hangi konuyu müzakere edeceğiz? Ortada ilkesizlik, çapsızlık, tutarsızlık var. Çünkü Kürt sorunu, özgürlük, demokrasi diye bir derdi yok. Ama Başbakan Kürt sorununun bitmediğini çok iyi biliyor ki CHP'nin girişimlerine açık oluyor, BDP'ye çağrı yapıyor. Önce AKP'nin ilkesizliği bırakması lazım. İkincisi partimize dönük üslubunu düzeltmesi lazım. BDP, senin ağzında pelesenk edeceğin bir parti değildir. Türkiye'nin dördüncü partisidir. Partimizin ismimizi ağzına alırken, bizimle ilgili konuşurken daha dikkatli olacaksın. Bizimle görüşeceksen önce üslubunu değiştireceksin, bu partinin seçmenlerinin iradesine dikkat edeceksin."

'İNGİLİZCE DE BİLİYOSUN BAŞKA İŞ BULURSUN'

Ardından bir Çin atasözünden örnek veren Demirtaş, "Bir yerde insanlar küçülmeye gölgeleri büyümeye başlamışsa orada güneş batmaya başlamıştır." dedi. Başbakan Erdoğan'ın ?küçük olduğunu ama gölgesini büyük göstermeye çalıştığını? savunan BDP Genel Başkanı, ?Cürmün kadar yer yakarsın. Yapamıyorsan bırakırsın Başbakanlığı. Çok şükür İngilizce de öğrenmişsin, bak 'one minute'den sonra 'I love you'da diyebildin, başka iş de bulursun. Sinirlerin kaldırmıyorsa, siyaseti bırak. Toplumun beklentilerine cevap veremiyorsan, git evde otur. Seni kimse zorla Başbakan yapmıyordur. Ama o koltuğu işgal ediyorsan hakkını ver. 10 yıldır neyi çözdün?? diye konuştu.

'KÜRTAJLA GÜNDEM DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Uludere'nin 'planlı programlı bir AK Parti katliamı' olduğunu iddia eden Demirtaş, kürtaj konusuyla da gündemin değiştirilmeye çalışıldığını kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı'nın kürtaj ile ilgili fetva verdiğini belirten Demirtaş, "Diyanet İşleri Başkanı'na buradan sormak istiyorum; Roboski (Uludere) helal midir haram mıdır? Niye bir açıklama yok. Kur'an'ın neresinde, hangi hadiste böyle bir katliama izin verilmiştir? Ya da dinimizde böyle bir zulme sessiz kalanlara ne denilmiştir? Bu olay din siyasetinin, devlet elinde dinin ne hale geldiğinin önemli bir göstergesidir. Kur'an, din devlet için gelmiş değildir, halk için gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş'ın ardından Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin çevre ile ilgili konuşma yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber