'Geleceğe yatırım yapmak isteyenler için Sivas cazip şartlara sahip'

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. İlyas Dökmetaş, Sivas'ın hava yolu, kuzey güney bağlantılı kara yolu ve hızlı trenle cazip bir il olacağına işaret etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. İlyas Dökmetaş, Sivas'ın hava yolu, kuzey güney bağlantılı kara yolu ve hızlı trenle cazip bir il olacağına işaret etti. Dökmetaş, geleceğe yatırım yapmak isteyenlerin bunları dikkate almasını söyledi.

?Türkiye'nin Jeolojik Miras Envanteri' projesi kapsamında Sivas'ta toplantı düzenlendi. Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Sivas'ın jeolojik miras envanteri masaya yatırıldı.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, ülkemizde yer bilimlerinin MTA geliştiğinde geliştiğini ancak MTA ihmal edildiğinde yer bilimlerinin geri kaldığını söyledi. 2000'li yıllarda özel sektörün sondaj yapmaya başladığına dikkat çeken Üzer, 20 bin sondaj yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını, daha çok sondaj yapılması gerektiğini söyledi. Ülkenin soda, bor, krom ve mermer madenleri açısından oldukça zengin olduğuna işaret eden Üzer, ?Ancak demirde dışa bağımlılığımız çok fazla, 13 milyar dolar civarında demir alıyoruz. Bu alanda dışa bağımlılığı önlememiz lazım.? dedi.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için MTA olarak çalışmalar yaptıklarına değinen Üzer, ?9 bin ton kömür bulduk, kaliteli değil, ama elektrik üretimi açısından uygun olduğunu düşünüyoruz. 7 bin 500 megawatt enerji üretebilecek saha bulmuş durumdayız." ifadelerini kullandı

?SİVAS YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP BİR İL?

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. İlyas Dökmetaş ise Sivas'ın geleceği için yapılan toplantılarda her zaman için Sivas'ın madenlerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin gündeme geldiğini belirtti. Yatırımcılara seslenen Dökmetaş, Sivas'ın hava yolu, kuzey güney bağlantılı kara yolu ve hızlı trenin de gelmesiyle cazip bir il olacağına işaret ederek, geleceğe yatırım yapmak isteyenlerin bunları dikkate almasını istedi.

?SICAK ÇERMİK NEDEN BİR PAMUKKALE GİBİ OLMASIN?

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, belediyenin yaptığı fikir yarışmasında jeotermal bir proje olan sıcak çermikte Pamukkale benzeri bir yapı oluşturmayı hedefleyen ?Altın Kale Projesi'nin 1. seçildiğini vurguladı. Sivas'ın jeotermal açıdan zengin bir il olduğunu söyleyen Ürgüp, ?Sıcak Çermik neden bir Pamukkale gibi olmasın?? ifadesini kullandı.

?PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞMALIYIZ?

Vali Ali Kolat ise Sivas'ın madencilik sektörü açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, ?Eğer planlı ve programlı bir şekilde oturulup konuşulmazsa bu potansiyel olduğu gibi kalır.? diye konuştu. Sivas'ın jeolojik envanteri çıkarıldığında yol haritalarının ortaya çıkacağını kaydeden Kolat, bu şekilde Sivas'ın tanıtımının daha iyi yapılabileceğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. Sunumlarda Sivas'ın jeolojik envanteri masaya yatırıldı. Öğleden sonra ise jeolojik miras envanteri için alan çalışmalarına geçildi. Bu kapsamda merkez ve ilçelerde bulunan jeolojik sahalar gezilerek envanterleri tutulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber