SATSO Başkanı Kösemusul: Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çizdik

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çizdiklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kösemusul, "İnanıyoruz ki otomotiv şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız." dedi.

Elmas Otel'de düzenlenen Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı'nın ikinci etabı tamamlandı. Toplantının açılışında konuşan Kösemusul, şehrin vizyonunun stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan, çok yönlü ekonomik yapısı ile değer üreten, zengin beşeri potansiyeliyle geleceğe yön veren, yaşam kalitesi ile fark yaratan, insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada MARKA bölge olmak olduğunu ifade etti. Oda olarak Sakarya ekonomisini dinamik süreçlere entegre etme mücadelesinde yeni kaynak arayışlarını sürdürdüklerini anlatan Kösemusul, "Kastımız sadece finans değil, yetişmiş insan kaynağı, üretim kültürü, bilinçli yöneticiler, yenilikçi fikirlerdir. Yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, kurumlarla, bunların önünü açacak onlara ışık olacak, destek olacak kurumları buluşturmak bizim temel hedefimizdir." dedi.

Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çizdiklerini anlatan Kösemusul, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle başlattıkları Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı'nın büyük bir vizyonun ilk adımı olduğunu dile getirdi. Altyapısı, iletişimi, gelecek yansımaları ve katkıları ile bütünlüklü olarak takip ettikleri bir projede yerli otomobil yatırımının yer almasının en büyük dilekleri olduğunu vurgulayan Kösemusul, şöyle devam etti: "Sakarya'nın potansiyeli ve sektörün sahip olduğu büyük enerji ve büyüme rakamlarıdır. Günümüzde otomotiv 'anahtar' sektör rolündedir. İnanıyoruz ki otomotiv şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız. Ancak ilk çalıştay sanayi firmalarının rekabet öncesi işbirliği yapmaları gerektiğini, üniversite-sanayi işbirliğinin önemini, Sakarya'nın çok kültürlü ve uluslararası bir niteliğe bürünmesi gerektiğini, şehrin ihtiyaç duyduğu büyümenin şehir çapında liderlik potansiyelinin harekete geçirilmesi gerektirdiğini de öne çıkarmıştır."

"SAKARYA GÜÇLÜ YAPISIYLA GELİŞMEYE MAHKUM BİR ŞEHİR"

MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan ise çalıştayın MARKA'nın doğrudan faaliyet desteği ile düzenlendiğini söyledi. Sakarya'nın tarım, turizm ve sanayi kapasitesinin yüksek olduğunu kaydeden Ayan, "Bu üç sahanın da denge içinde gelişme potansiyeli, Sakarya'nın daha hassas bir şekilde ele alınmasını gerektirmektedir. Bugün yol haritası oluşturduğumuz 'Otomotiv Şehri Projesi' 150 milyonluk yatırımla otomotiv testi ve test laboratuvarları, Viking ve balo projeleriyle lojistik merkezi, çok yıldızlı turizm yatırımlarıyla önemli kongrelerin merkezi, 700 milyon liralık yatırımla doğu Marmara makine ihtisas organize sanayi bölgesi, 550 milyon liralık yatırımla doğu Marmara mobilya ihtisas organize sanayi bölgesi, raylı sistemler ve raylı sistemler yan sanayi merkezi, her geçen gün artan ihracat kapasitesiyle ihracat merkezi... Sakarya her şeyin en iyisine layık gücü ve enerjisiyle dünya ekonomisine ve refahına değer katan vizyon şehrimiz. Sakarya güçlü yapısıyla gelişmeye mahkum bir şehrimiz." ifadesini kullandı.

Otomotiv sektörünün dünyanın en büyük yatırımlarının gerçekleştiği sektörlerden biri olduğunu belirten Ayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörde Ar-Ge ve üretim kapsamında 85 milyar euroluk yatırım harcaması gerçekleştirmekte ve yatırım yapılan ülkelerde 433 milyar euronun üzerinde vergi geliri sağlanmaktadır. Otomotiv sektörünün 2 trilyon euro civarında cirosu bulunmaktadır. Bu veri dünyada ilk sıralarda yer alan sayılı büyüklükteki ülkeler arasında altıncı büyük ekonomiye karşılık gelmektedir."

Türkiye Otomobil Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesindeki ihracat rakamlarının bugünün 4 katı olduğuna vurgu yaparak, "Otomotiv sanayisi 2023 yılı vizyonu çerçevesinde 4 katı büyümek zorunda. Bu hedef gerçekten çok heyecan verici." ifadesini kullandı.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise sanayi ve üniversite işbirliğinin önemine değinerek, "Üniversitelerde artık küresel rekabete hazır öğrenci yetiştirmek büyük önem kazandı. Öğrencilerin küresel rollerinin farkında olmaları gerekiyor. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Sakarya'nın otomobil üssü olması konusunda sanayi-üniversite işbirliğinin öneminin farkındayız ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber